Autorităţile din Covasna au adunat ce a mai rămas din căile ferate forestiere şi înguste din ţară. În urmă cu câteva zile au intrat în posesia unor mocăniţe foarte vechi. Una dintre locomotive, care are cel mai vechi vagon din ţară, fabricat în 1910, a fost găsită abandonată într-un poligon din Cluj. Iniţial, locomotiva a circulat pe linia Turda-Abrud. După ce au găsit-o, autorităţile s-au străduit patru ani pentru a o putea aduce în Covasna.
Acum, bătrâna locomotivă se află într-o parcare din Sfântu Gheorghe şi va rămâne acolo până când autorităţile vor avea bani pentru a restaura fosta cale ferată forestieră de la Covasna-Comandău, veche din secolul XIX.
"Deocamdată vrem să le conservăm, deci, restaurare o sa fie numai după ce reuşim să repunem în funcţiune şi calea ferată de la Covasna, însă până atunci nu merită să le reparăm pentru că s-ar degrada ", a spus Andras Papuci, consilier judeţean în Covasna.
Alte două locomotive, fabricate în anii '80 şi aflate în stare mai bună, au fost expuse la Covasna, în Valea Zânelor. Aici se află şi cea mai îngustă linie de cale ferată construită vreodată în România. Aceasta a fost făcută între anii 1889-1891, pentru a ajuta fabricile de cherestea din zonă să care buşteni.
Autorităţile din Covasna au de gand să creeze un traseu turistic unic în Romania. Pe această linie îngustă, cele două locomotive vor parcurge 17 km de traseu, de la Gara din Covasna, până pe Planul Înclinat, iar ultima staţie va fi la Comandău.
Planul Înclinat de la Covasna este acum în paragină. Consiliul Judeţean Covasna se judecă de mai mulţi ani cu o firmă care a administrat, după Revoluţie, linia ferată îngustă. Procesul de expropiere pentru Calea Ferată Comandău se află acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar autorităţile spun că vor începe studiile de fezabilitate în zonă, doar după ce vor obţine domeniul în proprietate. Până atunci, bătrânele mocăniţe vor fi păstrate ca adevărate piese de muzeu.