Cardul va conţine informaţii referitoare la suprafaţa de teren pe care o deţine agricultorul, produsele pe care le comercializează, precum şi cantităţile pe care estimează că le va vinde. În plus, actul normativ reglementează şi poziţia pe care o vor ocupa comercianţii în pieţe.
Producătorii, însă, nu văd rostul acestor documente şi nici nu au încredere că noul act normativ va face cu adevărat ordine în pieţe. "Înseamnă să stăm la poartă, să cântărim marfa la fiecare sau să o aducem de acasă cântărită. Cred că nu e ceva ce ar trebui să facă", afirmă un comerciant revoltat.
Cardurile de acces în pieţe şi certificatele de atestare vor fi emise de asociaţiile, federaţiile sau sindicatele cultivatorilor şi vor avea o valabilitate un an. "Ambele acte normative doresc să stârpească, pe cât este posibil, evaziunea fiscală care se face în pieţele agroalimentare şi până la urmă, o atestare a produselor pe care noi le putem distinge dacă sunt produse româneşti sau sunt venite din import", declară Horaţiu Raicu, vicepreşedintele Agrostar.
Până când în pieţe se vor instala sistelemele necesare pentru a permite accesul comercianţilor cu cardul, agricultorii vor fi nevoiţi să obţină un carnet de producător.