Profesionişti sau amatori, participanţii la cel mai mare concurs culinar dedicat cartofului s-au întrecut în reţete inedite care să lase juriul fără cuvinte.
"Afumătură şi pulpă de porc şi multe legume, slănină afumată, ciolan afumat fiert şi folosim zeama şi cartof, asta-i baza", spune Sipos Otilia - participantă.
Adrian Pănescu şi echipa lui sunt cei mai longevivi din concurs. Participă de 12 ani la rând şi anul acesta au venit cu o reţetă specială de gulaş.
"Pregătim anul acesta un gulaş haiducesc, cu ingrediente de bază în primul rând legume din grădina proprie şi am reuşit să gonim toţi hribii din munţii Harghitei în acest ceaun, ca să dăm un gust bun preparatului culinar", spune Adrian Pănescu - participant.
Munca bucătarilor este supravegheată şi evaluată îndeaproape de un chef.
Pe o alee învecinată, într-un ceaun imens, ciorba de cartofi cu tarhon şi afumătură îşi lasă aburii să colinde pe sub nasul gurmanzilor.
"O să avem o supă cu cartofi, cu tarhon şi, bineînţeles, cu ciolanul afumat şi felul doi, prăjim bucăţile de ciolan, cu cartofi", spune Orendi Enikő - participantă.
Invitaţi nu doar ca simpli privitori ci şi ca participanţi activi la...gustat, cei care au trecut prin parc au fost încântaţi de întrecerea culinară.
"Am gustat din langoşul ăla cu brânză. A fost delicios", spune un trecător.
Festivalul Cartofului a ajuns la cea de-a 15-a ediţie.
"De cini ani avem peste 50 de participanţi. Anul acesta avem 52 de participanţi. Sunt echipe cu cinci membri, 10, dar sunt chiar şi peste 30", a precizat Gyorgy Piroska - organizator.
Gătitul s-a îmbinat perfect cu muzica şi dansurile tradiţionale din partea locului. Spre finalul întrecerii, fiecare echipă şi-a prezentat felurile de mâncare în faţa juriului. Indiferent că sunt câştigători sau nu, participanţii primesc câte o cupă, o diplomă şi un pachet cu produse de bucătărie.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea