Meniu tradiţional sau meniu raw vegane

Data publicării:
MENIU 241213

De pe masa de Crăciun nu pot lipsi preparatele tradiţionale din carne de porc. Astfel că bucătarii ne-au arătat cum putem prepara un platou tradiţional, o tochitură de porc şi cotlet împlut cu urdă şi mărar. Pentru o porţie aveţi nevoie de 300 de grame de cotlet cu os, 150 de grame de urdă dulce, mărar verde, sare, piper şi gogoşar murat.

"La cantitatea de urdă am adăugat mărarul, se i-a bucata de cotlet care este pregătită se adaugă un strat de urdă cu mărar, dar nu foarte groasă ca să puteţi rula", ne spune Cătălin Lazăt, bucătarul şef al unui restaurant din oraş.

Preparatul se condimentează cu sare şi piper, se unge cu untură şi se pune apoi la cuptor timp de 20-25 de minute la o temperatură de 160 de grade.

Un alt preparat traditional este pomana porcului, pentru care avem nevoie de carnati, ceafă si ficat de porc şi condimente. Se lasă la prăjit în untură şi se condimentează cu sare si piper la foc potrivit. Se aşează pe farfurie şi se serveşte cu varză murată şi mămăligă.

Pentru platoul tradiţional folosim tobă, muşchi, cârnaţi uscaţi, caltaboşi, leber, slănină, pulpă uşor afumată, şorici şi jumări.


"Aceste trei preparate, ţinând cont că paltoul pe care l-am pregătit este pentru patru persoane, se duce undeva la 40-45 de lei. Pomana porcului pentru o persoană, undeva la 20 de lei şi cotletul de porc umplut cu urdă şi mărar, 15-20 de lei", ne spune Cătălin Lazăr, bucătar şef .

Vegetarienii pot înlocui masa tradiţională cu preparate din bucătăria raw vegane. De pe masa lor nu vor lipsi sarmalele care sunt făcute cu legume proaspete.

"Avem morcov ras, nuci hidratate în apă în prealabil cu două-trei ore înainte, ciuperci tăiate mărunt, champignoane, puţină ceapă, nucşoară", spune Alexandru Ilie, bucătar şef.

Se adaugă, pătrunjelul, sarea şi piperul şi se amestecă. Umplutura obţinută se pune în frunze de varză murată. Saramalele pot fi puse pe masa de crăciun alături de preparate.

Preţurile pentru astfel de preparate sunt mai mici faţă de sumele chletuite pentru mâncărurie tradiţionale. De exemplu, pentru sarmalele raw vegane o gospodină cheltuieşte în jur de 50 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei