Testele de la simulare au fost similare cu exercițiile pe care elevii vor trebui să le rezolve la evaluarea națională din vară. Doar că aceste teste premergătoare nu i-au făcut pe elevi să se mobilizeze iar la unele școli de la sate, mai ales, rezultatele au fost sub așteptări.
"La română am luat 7,20 și la matematică din păcate am luat 2,60", a spus o elevă.
La trei școli din județ niciun elev nu a reuşit să ia notă de trecere. Dacă la Limba Română au reușit să ia chiar și note de 7, la matematică au luat între 2 și 3.
"La matematică subiectele nu au fost accesibile pentru elevii noștri și nu am avut nicio medie peste 5", a pecizat Mirela Păcurar - director adjunct la Şcoala Generală din Budila.
'La matematică n-am avut note peste 5. Nu, notele sunt sub 5", a spus Florin Moraru, director general Școala nr. 5, Săcele.
Deși profesorii fac ore suplimentare cu elevii, ei spun că ar fi util ca și părinții să lucreze acasă cu ei. Doar că de multe ori aceștia sunt depășiți de materie.
Profesorii sunt de părere că dacă aceste note s-ar fi trecut în catalog, elevii s-ar fi mobilizat mai bine.
"Rata promovabilității dacă putem s-o numim promovabilitate este de 49,25. Noi avem o marjă de 17 spre 18 procente, elevii între 4 și 5. Aceștia sunt cei care vor sări peste media 5. Și probabil de la 50% se va ajunge probabil la 70%", a spus Victor Vijoli - inspector școlar general adjunct, IŞJ Brașov.
În total, în județ peste 4.000 de elevi de clasa a opta au susținut simularea pentru evaluarea națională. Cele mai mici note au fost la matematică. Paradoxal, tot la această materie au fost şi cele mai multe note de 10, 27 la număr, în timp ce la limba română doar 5 copii au luat nota maximă.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu