Muzeul din Zăbala a apărut la începutul anilor 70, când un localnic a donat comunităţii obiectele pe care le colecţionase: unelte de lucru, vase pentru mâncare, ştergare sau haine populare. Câţiva ani mai târziu, au fost depozitate într-o casă ţărănească veche de un secol şi, treptat, colecţia s-a îmbogăţit. Acum muzeul deţine aproape trei mii de obiecte.
" Ceea ce se poate vedea în expoziţia de bază actuală este o amintire a olarilor renumiţi din Oituz", susţine Kinda Istvan - muzeograf.
La 1900, Zăbala era locuită de numeroşi meşteri olari. Ei produceau numeroase piese folosite la muncile zilnice în gospodarii din toată ţara.
O altă expoziţie le arată vizitatorilor cum trăiau oamenii din zonă, români şi maghiari deopotrivă. Unele obiecte datează din secolul al XVIII-lea.
" Este un întreg interior, este cum si am intra într-o casă românească din Zăbala din anii 1950. Sunt paturi, soba din fontă, leagăn, sunt şi ţesături care sunt foarte speciale specifice zonei ", spune Kinda Istvan - muzeograf.
Anul acesta, Muzeul Ceangăiesc din Zăbala găzduieşte şi o expoziţie temporară despre burghezii care au trăit odinioară în sat şi în împrejurimi. Aveau case mai mari, decorate cu mobilier deosebit, lucrat manual cu diverse elemente florale sau geometrice.
" In primul rand, trebuia să aibă fiecare casă un salon ca să aibă unde să primească musafirii. A aparut în secolul al XIX-lea dormitorul. Până atunci era la un loc cu sufrageria sau cu salonul ", spune Dimeny Attila - vicepreşedinte Asociaţia Pro Museum Zăbala
În ultimul an, aproape 10.000 de turişti au vizitat Muzeul din Zăbala.