Ofer Ben Shimon este un bucătar de origine israeliană, care a lucrat opt ani în Germania şi care este de puţin timp noul chef al unui restaurant cu specific evreiesc din Braşov.
"Bucătăria evreiască este veche de peste 5.000 de ani. Atunci a apărut şi sistemul kosher. Mâncarea kosher nu provine de la alte popoare, este creată de evrei şi este specifică acestui popor religios", ne spune Ofen Ben Shimon.
Una dintre cele mai însemnate reguli kosher este că alimentele din carne şi produsele lactate nu pot fi nici preparate şi nici mâncate împreună.
"În sistemul kosher este interzis să mâncăm produse din lapte împreună cu carnea. Este interzis să mâncăm carne de porc", spune Ofen Ben Shimon.
Conform legilor kosher, produsele alimentare sunt împărţite în trei categorii: carne, lactate şi alimente care nu conţin nici carne, nici lactate. Evreii de astăzi, păstrează şi acum regulile vechi ale bucătăriei kosher şi sunt foarte mândrii de preparatele lor culinare.
Mâncarea kosher nu are un regim exclusivist. Oamenii care adoptă acest stil culinar şi nu aparţin culturii mozaice, o fac pentru beneficiile pe care le oferă acest stil de nutriţie. Tocmai de aceea şi restaurantele în care se consumă acest fel de mâncare, primesc anual certificat de bună funcţionare.