Mai puţină brânză de Sibiu

Data publicării:
BRINZA SIBIU

Acest crescător din judeţul Sibiu are peste 250 de oi. O turmă nu foarte mare, dar pentru care este nevoie de cel puțin doi oameni, care să o păzească și care să recolteze laptele de două ori pe zi. Proprietarul animalelor este dispus să plătească până la 1.500 de lei pe lună pentru un angajat, însă nu mai găsește pe nimeni dispus să facă munca de cioban.

" Trebuie să ne gospodărim singuri. Din comoditate, alţii nu vor să muncească. Că să muncești, e greu. Să te scoli dimineața, să mulgi, e foarte greu. Mai bine stai și aștepți ajutorul social. Care... domnii de la Guvern le dă ajutor să stea acasă. Nu să vină să muncească ", povesteşte Ion Hoadea, un crescător de oi. 

Acum, de oi se ocupă cei doi fii ai lui, care mulg animalele de două ori în fiecare zi, indiferent dacă este zi de muncă, duminică sau sărbătoare.

Pentru că le este tot mai greu să aibă grijă de animale, producătorii sunt nevoiți să renunțe la ele. Drept rezultat, pe piață ajunge tot mai puțină brânză sută la sută tradițională.

" Din cei care vând brânză pe piețele bucureștene, nu știu dacă 10% sunt sibieni și au brânza autentică de Sibiu. Restul sunt tot felul de brânzeturi contrafăcute, dar puțini sunt cei care știu să le verifice, care le cunosc ", spune Marcel Andrei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine.

Mulți dintre producători nu mai merg în piețele de desfacere din țară, ci preferă să rămână în Sibiu, unde scutesc din costuri și au deja clientelă fidelă.

" Suntem controlați, suntem verificați de APIA, de DSV, permanent, avem controale acasă, la spațiu, unde efectuăm activitatea, unde facem brânzeturile ", spune o comerciantă din piaţă. 

Într-o zi obișnuită, în hala de brânză din Sibiu nu intră mai mult de 20-30 de clienți pe oră. Mult mai puțini decât la standurile de brânzeturi din supermarketuri.

" E făcut de casă și din supermarket, cu atâtea E-uri, C-uri, B-uri și atâtea.... nu sunt bune ", zice un sibian.

" Sunt de-ale noastre, de-ale țăranilor, românești. Încercăm să-i ajutăm prin cumpărare ", adaugă o altă sibiancă. 

Kilogramul de brânză de Sibiu se vinde cu 25 de lei, preț care a rămas neschimbat în ultimii ani.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Casa unei românce din Anglia, desemnată una dintre locuințele cel mai frumos decorate din Marea Britanie. Cei...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...