De la începutul anului şi până acum 4 persoane au fost loviţi mortal pe trecerile de pietoni din Braşov. 3 din cele 4 accidente au avut loc pe cel mai aglomerat bulevard din Braşov, unde limita de viteză este de 60 de km/oră. Poliţia rutieră a cerut comisiei de circulaţie din cadrul primăriei să înnăsprească regulile şi condiţiile de trafic prin oraş.
"Un set de măsuri pt îmbunătăţirea siguranţei rutiere în municipiul Braşov. Este vorba în primul rând despre reducerea vitezei legale de circulaţie în municipiul Braşov de la 60 la 50 km/oră, dar şi alte măsuri legate de sistematizare, respectiv iluminarea trecerilor de pietoni, semnalizarea acestora, indicatoare la treceri de pietoni, semafoare", Liviu Naghi - purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.
Şoferii au însă păreri împărţite atunci când vine vorba de soluţiile găsite de autorităţi.
"Eu cred că opritoarele alea de viteză sunt foarte bine venite, fără altceva suplimentar. Fără semafor care ar fragmenta foarte tare circulaţia", spune un braşovean.
"De exemplu pe Calea Bucureşti ştiam că-i 70 pe oră dar acuma dacă bagă 50, să vedem., să vedem. Mai mulţi poliţişti, mai mulţi...asta ar fi o idee mai bună", spune alt pieton.
Pe de altă parte pietonii spun că pe unele bulevarde se circulă cu viteză mult prea mare, astfel că nu se simt în siguranţă atunci când traversează strada pe la trecerea de pietoni.
"De multe ori cel de pe banda a treia nu opreşte. Deci cei de pe primele două benzi îşi acordă prioritate, îţi fac semn să treci, dar pe a treia vine cu viteză", spune alt pieton.
"Mi s-a întâmplat de multe ori că a fost să mă ia din plin. Deci am apucat să pun piciorul pe trecere şi am făcut doi paşi şi să mă ia din plin, cu toate că aveam prioritate şi n-a oprit", spune un braşovean.
Reprezentanţii municipalităţii au început deja să monteze limitatoarele de viteză. 30 de bucăţi există de anul trecut, dar la cererea Poliţiei, Primăria trebuie să mai cumpere încă 30 de limitatoare şi 9 semafoare. Toate înseamnă costuri la bugetul local.
"Limitatoarele ne-ar ajunge undeva la 180.000 de lei, cele care se vor monta în plus iar o semaforizare a unei treceri de pietoni înseamnă undeva la 50.000 de lei", Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov
Bulevardul Calea Bucuresti este traversat zilnic de peste 10.000 de autoturisme. Oricine vine de la Bucuresti cu autoturismul trece pe aceasta strada.
"Calea Bucureşti este cel mai aglomerat bulevard din Braşov. Şi asta şi pentru că şoferii care tranzitează oraşul nu au altă rută alternativă pt că şoseaua de centură nu este încă finalizată", Mirela Palcu - reporter Digi24 Braşov.
Acum, limita de viteză prin oraş este de 60 de km/oră, iar la intrările în oraş, de 70 de km/oră. Comisia de circulaţie din cadrul primăriei a decis însă că de luna viitoare viteza maximă să fie de 50 de kilometri pe oră.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alex Apetroae, Mihai Stan