Odată cu închiderea centrului de la Vâlcele, majoritatea pacienţilor au fost mutaţi la Întorsura Buzăului, unde s-a construit un spital în care s-au investit câteva milioane de euro şi care se degrada pentru că nu era dat în folosinţă. Pacienţii sunt nemulţumiţi că nu au parte de aceleaşi condiţii ca la Vâlcele şi că la Întorsura Buzăului clima le face recuperarea dificilă.
"Eu cred că mă afectează vremea de afară. Nu-s obişnuită. Noi suntem din Sălaj şi aici este mai rece clima şi mă deranjează", spune o pacientă.
Odată cu pacienţii şi angajaţii au fost mutaţi la Întorsura Buzăului. Majoritatea se confruntă cu o mare problemă - cea a navetei până în oraş.
"Momentan sunt şomeră, sunt multe persoane care a trebuit să renunţe la locul de muncă pentru că nu se poate face naveta la 140 de kilometri distanţă pe zi", spune Ileana Sasu - fostă angajată a centrului din Vâlcele.
Autorităţile locale cred că mutarea centrului de la Vâlcele a fost un pretext pentru deschiderea spitalului din Întorsura, construit în anii 90 dar nefolosit până acum trei ani.
"La Întorsura s-a construit un spital, spitalul era nou, trebuia utilat cu mobilier şi umplut cu bolnavi. De unde să luăm bolnavi? Haideţi să mutăm centrul de la Vâlcele. Asta estee părerea mea. S-au luat bolnavii, nu s-a ţinut cont de problemele lor", declară Nicolae Cucu - viceprimarul comunei Vâlcele.
Autorităţile judeţene ridică neputincioase din umeri. Spun că au făcut tot ce le-a stat în puteri ca secţia de neurologie să se întoarcă la Vâlcele, dar că decizia nu le aparţine.
"În urma concluziilor trase şi a analizelor făcute de acest grup de lucru, noi am înaintat către Ministerul Sănătăţii o serie de adrese, am făcut intervenţii în sensul redeschiderii spitalului de la Vâlcele. Din păcate decizia nu este la nivelul Prefecturii", declară Georgeta Gheorghiu - subprefectul Covasnei.
În acest moment, fostul centru pentru distrofici este în subordinea Spitalului de Cardiologie din Covasna. Conducerea spune că decizia mutării sale la filiala din Întorsura este cea mai bună pe care o putea lua Ministerul.
"Cred că a contat foarte mult faptul că aici este un spital foarte bine amenajat, foarte bine dotat. Am înţeles că singurul inconvenient este legat de factorul de mediu, aici este un pic mai rece şi nu au posibilităţi prea bune de a se mişca în aer liber", a spus Cristian Cimpoi - managerul spitalului de Cardiologie din Covasna.
În anul 2011, Asociaţia Distroficilor Muscular din România a dat în judecată Ministerul Sănătăţii pentru decizia desfiinţării spitalului din Vâlcele. Pentru că rezultatul a fost nefavorabil, bolnavii s-au hotărât să meargă mult mai departe.
"Noi am continuat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, tot la fel, ne-a venit răspuns nefavorabil pentru mutarea spitalului înapoi, că nu avem motive întemeiate. A fost o chestie nelegitimă, deci a fost o chestie politică", spune Constantin Lepădatu - membru al Asociaţiei Distroficilor Muscular din România.
În România există circa 35.000 de bolnavi diagnosticaţi cu distrofii musculare, o boală patologică degenerativă care nu are leac, dar care poate fi ameliorată prin tratament adecvat.