Defilarea junilor este unul dintre cele mai importante evenimente din Braşov şi adună în fiecare an mii de spectatori. Coborârea Junilor în cetate este un prilej de sărbătoare atât pentru braşoveni, cât şi pentru turişti.
„Sunt încântată în fiecare an, mă bucur de sărbătoarea asta. Sunt şi puţin emoţionată, e frumos", spune o braşoveancă.
„Eu mă bucur enorm că se păstrează această tradiţie veche în inima Transilvaniei. E extraordinar", spune alt braşovean.
Obiceiul Junilor este vechi de sute de ani, iar primele menţiuni despre existenţa lor apar încă din 1728. Junii simbolizează cetele de feciori care erau luaţi de lângă familie şi duşi la Pietrele lui Solomon, un loc în care erau supuşi unor antrenamente dure, menite să îi întărească. Cele şapte cete de juni au fiecare costumul şi steagul propriu. Călare sunt şi copiii care sunt învăţaţi de mici cum trebuie dusă tradiţia mai departe.
Vedetele paradei au fost, bineînţeles, caii, împodobiţi de sărbătoare cu ciucuri și panglici multicolore. În acest an la paradă au fost 300 de cai.
"Sunt foarte cuminţi. Îi pregătim tot timpul din timp că noi avem un centru de echitaţie şi sunt caii noştri personali", povesteşte un june.
Ca în fiecare an, după ce au defilat prin oraş, junii s-au retras la Pietrele lui Solomon unde au încins hora şi au aruncat buzduganul.