Reprezentanţii marilor companii din Braşov au venit la Institutul de Cercetare al Universităţii Transilvania cu gândul la colaborări. Fie pe partea de cercetare, fie în ceea ce priveşte forţa de muncă. De altfel, aceasta şi este promisiunea reprezentanţilor universităţii.
" Am încercat să punem în discuţie elementele comune, problemele comune tocmai pt a corela ceea ce oferim noi prin pregătirea studenţilor cu ceea ce aşteaptă ei de la pregătirea studenţilor. Asta şi urmărim, să concretizăm aceste legături tocmai pt a face o cercetare necesară cuiva ", spune Daniel Munteanu - prorectorul Universităţii Transilvania Braşov.
Universitatea Transilvania doreşte ca programele de studii pe care le dezvoltă să fie strâns legate de cerinţele pieţei muncii. Tocmai de aceea i-a adunat pe oamenii de afaceri la institutul de cercetare pentru a le arăta laboratoarele şi dotările de care companiile se pot folosi, dar cu condiţia angajării studenţilor. Reprezentanţii universităţii sunt dispuşi să pună la dispoziţia companiilor toate cele 11 laboratoare pentru cercetare.
" Sunt foarte multe discipline sau zone care nu sunt chiar pe ineteresul firmei noastre, pe producţia noastră, dar foarte interesant, şi de ce nu, posibile contracte se întrevăd ", afirmă Radu Popescu - manager companie germană.
" Avem mai multe proiecte. Unul, cred că cel mai important proiect şi pt institut şi pentru noi este un proiect care se derulează deja de peste un an, care vizează reducerea frecărilor în motor şi eficientizarea motorului, consumului de carburant şi a poluării ", povesteşte Alexandru Blemovici - director companie germană.
" Chiar din această săptămână avem în total 21 de studenţi în practică în cadrul firmei sunt în departamente diferite, în departamentul juridic, marketing, pr, şi bineînţeles construcţii, având în vedere că ne vom dezvolta şi în alte zone, şansele sunt foarte mari de a fi angajaţi ", spune Ruxandra Mihăilă - reprezentant marketing dezvoltator imobiliar.
Universitatea Transilvania din Braşov are aproximativ 20.000 de studenţi. Un studiu recent arată că în România 80 la sută dintre absolvenţii de facultate profesează în alte domenii decât cele în care s-au pregătit.
Reporter: Mirela Palcu / Operator: Dan Dascălu