Cătălina este una dintre educatoarele suplinitoare la gradiniţa din Sânpetru, de opt ani. Acum s-a hotărât să se înscrie la examenul de titularizare, deşi ştie că nu este un test uşor, dar este conştientă că asta îi va asigura postul la grădiniţă.
"Este destul de dificil, dar ca şi cadre didactice trebuie să fim tot timpul pregătite", spune Cătălina Chiriac - educatoare.
"Ar fi foarte bine ca majoritatea să fie titulari. Le dă o siguranţă pt anul viitor şi şi părinţilor le dă o siguranţă că nu se va schimba cadrul didactic de la grupă", spune Ruxandra Gruber - director şcoala gimnazială şi grădiniţa Sânpetru.
Şcolile unde sunt cei mai mulţi suplinitori sunt cele de la sate. Spre exemplu, la şcoala Generală din Bod sunt 23 de cadre didactice titulare şi 10 suplinitori. Asta înseamnă că în fiecare an, 10 cadre didactice pot fi mutate la o altă instituţie, iar elevilor li se schimbă profesorul.
"Acel profesor poate să urmărească progresul elevului, regresul acestuia. Neavând continuitate nu mai reuşeşte să facă exact acest lucru", susţine Alina Moiseanu - director şcoala generală Bod.
Sunt însă şi şcoli unde nu sunt deloc profesori suplinitori, ci doar titulari, iar asta le dă elevilor un confort sporit.
"Din punctul nostru de vedere este mult mai bine, pentru ca elevii să aibă parte de o educaţie stabilă şi continuă, pe parcursul unui ciclu, să lucreze cu aceeaşi profesori", este de părere Aurel Bârsan - director colegiul "Ioan Meşotă".
Examenul de titularizare este cel care le certifică profesorilor, învăţătorilor sau educatorilor siguranţa unui post în învăţământ. Cele mai multe posturi libere titularizabile în judeţul Braşov sunt pentru educatoare şi învăţătoare. În total sunt anul acesta 150 de posturi titularizabile.
"Anul trecut s-au înscris aproape 1.000. Cred că nici anul acesta nu vor fi mai mulţi", spune Maria Szabo - inspector general adjunct, ISJ Braşov.
Cadrele didactice se pot înscrie la examenul de titularizare până pe data de 19 mai, iar testarea va avea loc în luna iulie.