Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserică, Postul Crăciunului este unul de asprime mijlocie, fiind şi un post al bucuriei. Nu la fel de bucuroşi sunt, însă, producătorii şi comercianţii de lactate din pieţe, pentru care în perioada de post, profitul se înjumătăţeşte. "În post, cam la jumătate se reduc vânzările", ne spune Victoriţa Puiu, producător.
Şi cei care vând produse de post, însă, se plâng că au clienţi puţini şi asta pentru că unele produse de post sunt prea scumpe pentru buzunarele oamenilor.
Mulţi spun, însă, că se poate trăi uşor în post cu produsele cumpărate din piaţă, la preţuri ceva mai accesibile. Pentru o ciorbă de post, de exemplu, sunt suficiente o legătură de pătrunjel, un dovlecel, câţiva ardei, trei roşii, trei morcovi, două cepe şi o ţelină.
Pentru cei mai pretenţioşi şi care vor să postească sănătos, cu hrană vie, există locuri ceva mai exclusiviste, unde se găseşte mâncare sănătoasă, dar şi foarte scumpă. Într-un restaurant raw vegan, o gustare cu pate de măsline şi brânză din migdale hidratate costă 22 de lei.
Pâinea raw vegan, fără gluten, din seminţe de in, busuioc şi oregano, costă şase lei, un fel principal, format din patru sărmăluţe, umplute cu pastă de legume nuci şi verdeaţă, costă 14 lei, iar desertul, un tort cu fructe de pădure, cremă din cajou şi cocos, costă 16 lei. Un meniu la un astfel de restaurant ajunge la 58 de lei.
Specialiştii în nutriţie ne sfătuiesc ca, în post, să evităm, pe cât posibil, conservele şi alimentele semipreparate. De asemenea, recomandă fructele şi legumele bogate în fibre, proteine şi fosfor.