Mina din Bălan a funcţionat aproximativ 400 de ani. În jurul său a fost construit şi oraşul Bălan. În epoca de aur, din cei 16.000 de locuitori ai oraşului, 6000 munceau în mină. Aceasta a fost închisă în 2006. Lucrările de ecologizare au început patru ani mai târziu şi până acum au fost făcute în proporţie de 34%. În tot acest timp, mâlul roşiatic a acoperit toată zona fostei mine.
Staţia de epurare pasivă construită pentru decontaminarea apelor care ies din mină nu a fost foarte eficientă, susţin autorităţile. Staţia nu a filtrat reziduurile şi nu a reuşit să menţină curată apa râului Olt.
"Staţia n-a fost gândită bine şi n-a fost o reuşită deoarece niciodată nu a avut rezultatele scontate. Ca atare, pentru acest fapt, s-a abandonat această staţie", a declarat Gheorghe Breszovsky - primarul oraşului Bălan.
Şeful şantierului de ecologizare a minei, Szas Laszlo a fost şi ultimul director al minei şi spune că staţia de epurare pasivă a fost construtită pe baza unor caracteristici ale apei de mină, o apă poluată cu oxizi de fier şi cupru.
"S-a făcut acea staţie şi în timp natura a schimbat puţin componenta principală şi aciditatea nu mai este cea care a fost la momentul proiectării, ci este către neutru, asta înseamnă că nu mai are acelaşi efect staţia de epurare pe care l-a avut", a precizat Szas Laszlo.
Oamenii spun că nu mai pot bea apă de la robinet. "Dau drumul la apă să curgă aşa, pentru spălat, pentru asta, dar pentru băut, nu!" spune un localnic.
Acum, în proiectul de ecologizare a minei din Bălan este prevăzută construirea unei noi staţii de epurare a apelor contaminate. Specialiştii spun că aceasta va fi făcută în funcţie de rezultatele analizelor de laborator şi în funcţie de sumele care vor veni de la Guvern. Valoare toatală a lucrărilor de ecologizare a minei se ridică la 85 de milioane de lei.