În ultimii 10 ani două celule ale singurului depozit de gunoi cu o capacitate de aproximativ două milioane de tone au fost umplute cu gunoi. Una dintre celule este plină ochi şi urmează să fie închisă definitiv, în timp ce a doua este plină în proporţie de peste 80%. Astfel că, administratorii companiei de salubritate au decis să construiască deja o a treia celulă. Şi asta pentru că deşeurile se înmulţesc văzând cu ochii.
"Din totalul de 500 de tone ce intră în depozit, 200 de tone intră la sortare, din care 45%, respectiv 80,90 de tone, se reciclează prin incinerare sau prin valorificarea deşeurilor reciclabile", a declarat Ion Mihai - şef depozit ecologic zonal, Braşov.
Aşadar, doar 15% din totalul cantităţii de gunoi ajunge să fie reciclat. Iar asta pleacă inclusiv de la omul de rând care ar trebui să arunce deşeurile în containerele speciale. Braşovenii spun însă ca nu au containere pentru colectare selectivă aproape de locuinţă.
"Atâta timp cât containerele respective sunt goale şi sunt tot acolo eu le arunc selectiv. Dar de cele mai multe ori se întâmplă că nu sunt acolo sau sunt pline şi nu sunt aruncate", spune un braşovean.
Agenţia pentru Protecţia Mediului atrag atenţia asupra colectării selective. Şi nu doar pentru că lipsa unei astfel de colectări poate avea efecte nocive asupra mediului, ci şi pentru că ne-am putea alege cu sancţiuni din partea Uniunii Europene. Potrivit UE producătorii şi administraţiile publice locale au obligaţia, ca până în anul 2020, să asigure un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din cantitatea totală de deşeuri cum ar fi plastic, hârtie, sticlă şi metal.
În noua celulă a rampei de gunoi vor putea fi depozitate 900.000 de tone de deşeuri în cinci ani. Investiţia se ridică la două milioane de euro, iar construcţia va fi finalizată la sfârşitul acestui an.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae