Slănina, ceapă, ardei şi cartof! Acestea sunt ingredientele de bază ale zupului, o mâncare tradiţională zonei Râşnovului. Pentru a reînvia tradiţia acestei reţete, municipalitatea a organizat un concurs gastronomic unde localnicii au gătit zupul, exact ca acum câteva sute de ani.
"Este un concurs gastronomic, o mâncare tradiţională din Râşnov pe care o făceau bătrânii când plecau la muncă", spune Iancu Soiu - organizator festival.
Zece grupuri de bucătari s-au aliniat la start. Pe o ploaie infernală, dar cu ceaunele aburinde, fiecare participant a încercat să aducă ceva nou reţetei şi s-a folosit de mici trucuri.
"Am adus câteva ingrediente secrete printre care se numără slănina care trebuie crestată, apoi pusă prima dată în ceaun. După ce se topeşte slănina se pune ceapa", spune un participant.
Deşi la bază, zupul este un fel de ciorbă cu legume şi slănină, juriul a avut câteva criterii bine definite după care a deliberat.
Festivalul se află deja la a doua ediţie şi deschide seria evenimentelor din staţiunea Râşnov.