Marcel Sandu este fermier în Hărman şi lucrează, anual, peste 180 de hectare de pământ. Pentru a ara, însămânţa şi erbcida culturile agricultorul are 5 tractoare, majoritatea luate second hand.
"Am luat utilaje second-hand. La mărimea fermei nu am cum să-mi rambursez banii, creditul, pentru că utilajele sunt foarte scumpe", spune Marcel Sandu.
Din lipsa banilor parcul auto agricol din România este unul învechit. Agricultorii fie lucrează cu utilaje foarte uzate, fie cumpără altele, second-hand de la alţi fermieri din Europa.
Ministerul Agriculturii a derulat în urmă cu câţiva ani programul "Rabla pentru tractoare", dar proiectul nu a avut succes. Agricultorii primeau un voucher de 17.000 de lei, mult prea puţin pentru a cumpăra un tractor nou.
Tractoarele second-hand au preţuri cuprinse între 2.000 şi 6.000 de euro iar cele noi pleacă de la 5.300 de euro şi pot ajunge şi la 100.000 de euro în funcţie de puterea pe care o au. În prezent România are 1,7 tractoare la 100 de hectare, în vreme ce, de exemplu, în Polonia sunt 7,4 tractoare la 100 de hectare.