Un astfel de caz este şi Radu Ghimbăşan, din Stupini. Acesta creşte animale de ani de zile. El are şi 12 hectare de pământ pe care cultivă legume şi furaje pentru hrana familiei dar şi a animalelor. Pentru a primi subvenţia de motorină, ar fi trebuit să depună cererea până astăzi.
În această situaţie sunt mai mulţi fermieri care au renunţat să mai depună cererea pentru subvenţie din cauza noilor condiţii de acordare.
" Faţă de anul 2012 când am avut 186 de cereri, anul acesta sperăm, ştiu eu până în 31 decembrie, când e data de referinţă pentru cererea iniţială să ajungem măcar la aceeaşi cifră. Dar pentru trimestrul IV când s-au decontat doar lucrările aferente trimestrului IV au fost cereri mult mai puţine ", a spus Ionel Toma Mărgărint - şef serviciu APIA Braşov.
Una din condiţiile de acordare a subvenţiilor este ca fermierii să devină persoane fizice autorizate, sau întrepinderi individuale. Cei care au depus deja cererile sunt marii fermieri care îndeplinesc această condiţie.
" Ne prinde foarte bine că subvenţiile pe stupi nu se mai dă, din 2009 nu am mai luat. Am consumat destulă motorină că ne-am mutat înm diverse locuri şi merg în pastoral ", a spus Nicolae Manceriu, un apicultor din judeţul Braşov.
Fermierii şi-ar dori totuşi ca statul să îi sprijine mai mult.
Până astăzi la sediul APIA doar 135 de fermieri şi-au depus cererile pentru obţinerea subvenţiilor pentru trimestrul IV al acestui an.