Una dintre principalele nemulţumiri ale fermierilor transilvăneni este legată de preţurile la care îşi vând laptele. Oamenii au avut un mesaj clar către Guvern: decât să îşi dea producţia de lapte pe degeaba, preferă să o arunce.
Oamenii spun că taxele şi impozitele îi sugrumă, iar când vine vorba de plata muncii lor, nu se aleg cu aproape nimic. Gheorghe Murea se gândeşte deja să îşi vândă animalele.
"Nu e laptele plătit cu cât ar trebui să fie plătit. Până acum am avut, luna trecută, 80 de bani, luna asta ni s-a spus că ne dă 70 de bani. Nu ştim ce să facem, vindem animalele" spune Gheorghe Murea.
Lista nemulţumirilor este lungă. Printre ele, oamenii au mai amintit dispariţia sprijinului pentru zona defavorizată, măsură care i-a îngenuncheat, dar şi blocarea exporturilor, din cauza focarelor de boala limbii albastre, izbucnite anul trecut.
"Consider că această boală a fost adusă intenţionat, cred că s-a dorit stoparea dezvoltării acestei specii de animale în această zonă", a declarat fermierul Mihai Tatu.
Prefectura nu s-a arătat afectată de manifestările oamenilor şi s-a pus la adăpost de doleanţele lor, pe motiv că nu este în măsură să găsească soluţii la aceste probleme.
"Vom analiza memoriul care a fost depus deja la instituţia noastră şi îl vom trimite Ministerului Agriculturii, care este autoritatea competentă în materie", a declarat Sebastian Cucu - prefectul judeţului Covasna.
Fermierii sunt hotărâţi să nu se oprească aici cu protestele. Dacă nu vor primi niciun răspuns oamenii vor să ajungă până în faţa Guvernului.
Reporter: Sorina Secelean / Imagine: George Oltean