Zecile de persoane care ajung la adăpost abia aşteaptă ca centrul să se deschidă în fiecare seară la ora 19:00. Cei mai mulţi dintre ei vin chiar şi cu două-trei ore înainte ca centrul să fie deschis, cu speranţa că prind un loc în cameră. Tineri sau bătrâni, cu toţii sunt nerăbdători să petreacă chiar şi o singură noapte la căldură. Acum însă, îi nemulţumeşte faptul că nu pot sta mai mult timp în centru.
"Condiţiile sunt numai de noapte nu ai ce să faci. Ziua când nu sunt de servici, că o zi da, una nu lucrez, trebuie să merg prin parc să stau", spune un nevoiaş.
"Să se facă rezidenţialul înapoi să ne dea voie şi ziua şi seara, că pe urmă restul ne descurcăm noi", spune alt nevoiaş.
"Ne spălăm, ne aranjăm dacă mai prindem nişte apă caldă. Prindem un pachet de dimineaţă că îţi dă o conservă, un biscuite, o pâine, o gustare", spune alt nevoiaş.
După ce şi-au petrecut noaptea la adăpost, oamenii trebuie să plece în fiecare dimineaţă la ora 8. În această situaţie s-a ajuns pentru că la centru lispa de personal este acută, iar angajaţii fac cu greu faţă fiecărei zile.
"Uneori sunt expuşi riscurilor pentru că unii dintre beneficiari vin chiar în stare de ebrietate, a solvenţilor. Apoi vin persoane care ne agresează verbal, care ni se adresează în tot felul", spune Ioan Mircea Baciu, şef serviciu centru.
Vasile Gândac este unul dintre cei şapte supraveghetori care au grijă de peste cei 70 de nevoiaşi care ajung zilnic la adăpostul de noapte din Braşov. Cele mai multe probleme apar atunci când persoanele care ajung la centru se află în stare de ebrietate şi trebuie să le ţină în frâu sau sunt nevoiţi să primească persoane care au nevoie de îngrijiri medicale.
"Nu avem personal de specialitate, nu avem asistent medical la momentul actual şi nu are cine să îi ajute, să îi ducă la wc, să îşi facă toaleta personală şi din punctul asta de vedere e foarte greu", spune Vasile Gândac, supraveghetor Centru de Noapte Braşov.
Din păcate, nimeni nu este interesat să lucreze la centrul de noapte din oraş.
"Salariile până în decembrie au fost foarte mici, modalitatea de recrutare este spre minim, riscurile la care sunt exspuşi angajaţii sunt destul de mari şi de frecvente, motiv pentru care o parte dintre aceştia au părăsit sistemul", spune Mariana Topoliceanu, director Direcţia de Servicii Sociale Braşov.
Pe lângă numărul redus de ore pe care le pot petrece la adăpost, oamenii sunt nemulţumiti că nu mai primesc decât o masă în fiecare dimineaţă şi nu două mese calde pe zi cum se întâmpla în trecut. Legea nu mai permite primariei sa finanteze si activitatea de zi a centrului. Singura soluţie este iîfiinţarea unui adăpost pentru zi, dar momentan Consiliul Local nu a stabilit cum va fi finanţată activitatea acestuia şi câţi bani trebuie să dea nevoiaşii care vor să aibă un pat şi un dulap pentru mai mult timp.
Reporter: Ruxandra Morar
Operatori: Mihai Stan, Dan Dascălu