Fabrică de suc, pe roţi

Data publicării:
SUC DE MERE

Mica afacere a început acum trei ani. Ideea i-a venit antreprenorului mai mult dintr-o necesitate, decât din dorinţa de a face profit. A accesat fonduri europene, 74.000 de euro, şi a avut succes. Astăzi, Sándor deţine singura presă de fructe instalată într-un tir, la marginea drumului, iar invenţia lui este brevetată.

"Am văzut ce risipă este cu aceste mere, gustoase, bune, fără chimicale, se risipesc, efectiv. Şi atunci ne-am gândit să facem suc de mere din ele, pentru populaţie, ca oamenii să nu lase acolo merele, să putrezească sub pomi", spune Nyáguly Sándor - antreprenor.

Omul nu duce lipsă de clienţi. Zilnic, zeci de şoferi poposesc aici ca să cumpere suc, iar unii chiar vin cu mere de acasă şi aşteaptă până când se pregăteşte sucul sub ochii lor. Clienţii care duc mere din grădina proprie plătesc doar procesatul, un leu şi zece bai pe litru. Staţia poate procesa 500 de kilograme de mere pe oră, iar dintr-un kilogram de mere se obţin aproximativ 700 de grame de suc. 

"Aşa consumăm tot anul, să avem... Cred că mai avem şi de anul trecut, că am făcut vreo 150 de litri anul trecut şi mai avem", spune un client care a venit cu merele de la 50 de kilometri distanţă, din satul Comandău.

"Sunt de la oraş şi vin din când în când aici şi mereu cumpăr câte ceva", spune alt client.

De mica fabrică au auzit şi oameni din alte judeţe, care vin aici să işi valorifice recolta de mere sau să cumpere din stocul procesatorului. Iar cine nu crede că sucul este sută la sută natural, poate vedea cu ochii săi, pentru că mica staţie de procesare este deschisă oricărui curios. Majoritatea pleacă cu portbagajele maşinilor pline de cutii cu suc. Clienţii pot alege şi combinaţii de suc

"Am ales o combinaţie de morcov, sfeclă şi mere, care mi se pare combinaţia ideală, în special pentru copii, în perioada asta au nevoie de vitamine", spune un client.

"Am vrut să venim la faţa locului, să degustă, să vedem despre ce este vorba, ca să ştim ce cumpărăm", spune alt client.

Cei care vor să cumpere sucul gata preparat, trebuie să ştie că, în pungi de câte trei sau cinci litri, sucul costă între 15 şi 28 de lei, iar sticlele de doi litri costă şapte sau zece lei. Păstrat în pet de plastic, sucul este valabil şase luni, iar în pungi, chiar şi un an.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri