Firmele străine încearcă acum să îi atragă pe tineri, fie că sunt elevi de liceu, fie că sunt absolvenţi de facultate. Condiţiile de muncă sunt similare fabricilor din Germania.
"Să știe că au acces la tehnologie, la tehnologii de ultimă oră și că există locuri de muncă foarte bune și foarte high-tech și în România, să nu mai dorească să plece în altă parte ", susţine Mihaela Forgaciu - director general companie.
Pe asta mizează şi părinţii. Interesaţi să îşi ţină copiii aproape, adoptă pentru ei o educaţie profesională timpurie.
"În principiu mă interesează tehnica şi vreau să îi arăt şi copilului amănuntele pentru că in oraş aici se fabrică acele mici componente care se folosescc până la urmă în toate domeniile ", povesteşte Narcis Buraga, un vizitator al târgului.
"Am venit în special cu fetiţa să îi arătăm ce se face în Braşov. Pentru studenţi este important, să se specializeze într-un anumit domeniu, într-o anumită directivă şi să nu mai plece, să rămână aici ", spune un alt părinte.
În jurul Braşovului se produc foarte multe componente pe care le regăsim în aproape toate automobilele de fabricaţie germană care circulă în lume. Conform statisticilor, Braşovul exportă peste 40% din producţia industrială către Germania.
Cel mai mare producător de componente de pe piaţa auto românească, de exemplu, a înregistrat anul trecut, prin cele şapte fabrici din România, o cifră de afaceri cumulată de 2,020 miliarde de euro si a creat peste 15.000 de locuri de muncă. Si are nevoie in continuare de forţă de muncă. Acesta a fost şi conceptul târgului expozitional de la Braşov, care a fost susţinut si de Ambasada Germaniei.
"Este unul dintre motivele pentru care economia Germaniei s-a dezvoltat așa de bine în ultimele decenii și e foarte bine pentru România. Credem că poate fi o componentă importantă și pentru România, pentru a atinge o dezvoltare economică sustenabilă ", spune Matthias Mau - prim secretar al Ambasadei Germaniei la București.
Economia Braşovului a crescut în fiecare an cu circa 10 procente, iar acest lucru, spun autorităţile locale, se datorează în special firmelor străine.
Reporteri: Liviu Beju, Delia Puşcă
Operatori: Alex. Apetroae, Dan Dascălu