Evreii ucişi în timpul Holocaustului, comemoraţi pe 23 mai 

Data publicării:
EVREI -1


Dintre cele 240 de persoane din Braşov, deportate la Auschwitz, Rachel Năstase este singura supravieţuitoare. Avea doar 15 ani când alături de părinţi şi cele două surori a fost îmbarcată în tren lângă alte mii de persoane în luna mai anul 1944. După câteva zile petrecute într-un ghetou din Reghin, toţi au fost trimişi spre Auschwitz. Femeia a rămas acolo timp de 10 luni în care a fost supusă celor mai grele orori.

" Eram umiliţi, înfometaţi, bătuţi, murdari, nu am mai fost oameni. Când ni se aduce în hârdăul ăla mâncare care se punea într-o cratiţă veche şi trecea de la unul la altul, ca la porci ", a spus Rachel Năstase - supravieţuitoare. 

Erau puşi să muncească din greu fie în fabrici fie la cărat piatră.

" M-au dus la muncă în cariera de piatră. căram vagonete din acelea cu care se cară piatră, se construia un drum şi când lucram în tura de noapte săpam acolo pentru nisip şi scoteam schelete de oameni", adaugă Rachel Năstase - supravieţuitoare.

Şi-a pierdut părinţii în lagăr şi a fost despărţită de surorile sale. Le-a reîntâlnit după mai bine de 20 de ani după ce a fost eliberată. Toate aceste clipe le-a retrăit astăzi la comemorarea a 70 de ani de când evreii au fost deportaţi. Pentru comunitatea din Braşov, 23 mai este zi de doliu.

" Sunt din Muntenia, de acolo nu au fost trimişi la Auschwitz dar în schimb unii au murit unii în Transnistria ", spune unul din participanţii la comemorare.

Peste 200 de evrei din Braşov au murit în perioada Holocaustului. În memoria celor care nu s-au mai întors din lagăre, în sinagoga din Braşov s-a ţinut o adunare de doliu.


După adunare în curtea sinagogii a fost dezvelit un monument pe care au fost gravate numele celor 240 de evrei născuți în Brașov.

" Este momentul în care amintindu-ne să încercăm să închidem această pagină de durere nu de amintire că amintirea se va păstra, iar durerea trebuie să coexiste cu viaţa cu cerinţele ei cu mersul ei înainte şi cu solidaritatea între oameni care ar putea să înlăture pe viitor astfel de grozăvii ", povesteşte Tiberiu Roth - preşedintele Comunităţii Evreilor din Braşov. 

Aproape 150.000 de evrei, locuitori ai Transilvaniei de multe generații,au fost strânși în ghetouri și deportați în 1.500 de vagoane de vite, la Auschwitz, unde 90% dintre aceştia au fost exterminați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri