Proiectul parcului fotovoltaic a început încă din 2010, însă birocraţia şi contestaţiile la licitaţii au făcut ca lucrările să înceapă abia în vara acestui an. Însă în doar o jumătate de an parcul a fost finalizat.
Parcul se întinde pe o suprafaţă de 6,3 hectare şi are 420 de mese, şi fiecare masă susţine câte 10 astfel de panouri. În total în parc sunt nu mai puţin de 9.600 de astfel de panouri fotovoltaice.
Parcul fotovoltaic urmează să asigure 85% din energia electrică folosită pentru iluminatul public şi pentru instituţiile publice din oraş. Practic, energia electrică generată de panouri ajunge în sistemul naţional, iar Primăria plăteşte doar curentul consumat peste producţia parcului, adică 15% din consumul total
"Parcul are putere instalată de 2,2 megawaţi. Asta înseamnă că produce 2,2 megawaţi pe oră, în caz de luminozitate maximă, când funcţionează la randament de sută la sută .Sunt panouri de câte 12 volţi fiecare", spune Biro Laszlo - director Direcţia Gospodărire Comunală Sf. Gheorghe.
Valoarea parcului se ridică la 4 milioane de euro, iar banii eu venit de la Uniunea Europeană. Din această sumă, Primăria Sfântu Gheorghe a cotizat cu doar 2%. Însă oficialii spun că investiţia va aduce economii serioase la bugetul local.
"Prin acest proiect vom reuşi să economisim o sumă considerabilă în fiecare an. Asta înseamnă o economie între 500 şi 600.000 de euro pe an. Acum factura la curent este undeva la 700.000 de euro", spune primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad.
"Nu e idee rea, orice economisire e bună pentru oraş", spune un locuitor.
"Mai puţin să ia din buzunarul nostru, atunci e bine", spune alt locuitor.
Recepţia lucrărilor la parc a fost făcută. Acum urmează ca autorităţile să obţină licenţa de furnizare, lucru care speră să se întâmple până la sfârşitul acestui an, iar din ianuarie, parcul să înceapă să producă. Vestea îi bucură şi pe localnici, mai ales că e vorba de economii la bugetul oraşului.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea