Complexul de tiroliene este construit pe traseul dintre Cabana Dâmbul Morii şi Canionul Şapte Scări, la nici doi kilometri de Drumul Naţional 1. Oricine urcă pe munte să viziteze zona se poate întoarce spre baza traseului în cel mai plăcut mod posibil: în viteză, pe cablurile metalice.
"De acolo a plecat şi ideea: mulţi au căutat au vrut şi o altă cale de întoarcere pentru când obosesc. Şi atunci ne-am gândit că acest sistem de transport pe cablu ar fi foarte eficient pentru turiştii care sunt obosiţi şi vor să economisească energie pe tronsoanele de întoarcere", a precizat Cristian Popa - administratorul complexului.
Complexul este format din 21 de tronsoane de tiroliană, destinate adulţilor şi copiilor peste 12 ani. Pentru cei mai mici, în partea de jos a traseului sunt amenajate două trasee cu grad de dificultate scăzut.
Tronsoanele au o înclinaţie între două şi patru grade. Cel mai scurt traseu are 47 de metri, iar cel mai lung 273 de metri.
Lucrările de amenjare au început în luna mai. Inaugurarea complexului de la Şapte Scări e programată pentru prima parte a lunii septembrie. Cablul folosit are o grosime de 12 milimetri. Turiştii primesc echipamentul de siguranţă în partea de sus a traseului, un scurt instructaj de securitate şi au liber la distracţie.
"Făcând o comparaţie cu numărul de turişti care au vizitat canionul Şapte Scări, considerăm că vom avea un aflux suficient de mare de turişti, astfel încât să satisfacem atât necesităţile acestora, cât şi nişte venituri pentru Regia Pădurilor Săcele", a declarat Sorin Hermenean - directorul Regiei Pădurilor Săcele.
Biletele pentru complexul de tiroliene vor avea un preţ de 50 de lei de persoană, pentru traseele mai lungi şi de 20 de lei de persoană, pentru traseele destinate copiilor.