În prima zi a festivalului spectatorii au putut viziona patru filme sută la sută româneşti. În sală au fost prezenţi şi o parte dintre regizorii care au realizat aceste documentare. Ei au stat de vorbă cu spectatorii şi le-au răspuns curiozităţilor. Au povestit cât de greu se face un documentar, câtă informaţie trebuie adunată şi transpusă pe peliculă şi cât de importante sunt imaginile de arhivă, adevărate documente prin valoarea lor.
"Aici am documentarul Alyah Dada. Care e o istorie despre emigraţia evreilor din România în Israel. E un documentar istoric şi m-am băgat la o sarcină foarte grea pt că realizarea lui a durat aproximativ 6 ani. AM căutat arhive nu numai în România, în Marea Britanie, în Israel", Oana Giurgiu - regizor
Caravana Docuart nu se află la prima oprire în Braşov. Şi în anii precedenţi organizatorii au venit cu filme româneşti care nu pot fi văzute la televizor.
"Pe de-o parte este important să facem o radiografie a documentarului românesc şi să promovăm cât mai mult documentarul românesc, pe de altă parte este important şi pt realizatorul de documentar să îl aducem în faţa consumatorilor şi oarecum cei doi să interacţioneze", Daniela Apostol, organizato.
Peste 300 de braşoveni au venit la proiecţiile de la sala Patria.