Într-una din fabricile de textile din judeţul Covasna se strâng într-o lună aproximativ două tone de deşeuri textile. Conform noii legislaţii europene aceste resturi trebuie reciclate.
"Trebuie făcută neapărat o sortare selectivă. Stofa separat, plasticul separat, hârtia separatşi asta ne impune nişte costuri deosebite", spune Keresztes Zoltan managerul unei fabrici de textile.
Deşeurile textile sunt o problemă pentru mulţi producători, aşa că membrii unui cluster de afaceri din Sfântu Gheorghe s-au gândit să le recicleze. În colaborare cu universităţile Transilvania din Braşov şi Gheorghe Asachi din Iaşi au reuşit să dea utilitate resturilor de materiale textile. Au creat plăci pentru termoizolare care pot ţine locul cu succes clasicelor plăci de polistiren.
"Este vorba de un produs nou, brevetat, şi bineînţeles trebuie să trecem la fabricarea acestui produs, trebuie să-i conving pe cei care lucrează în construcţii", spune Vajda Lajos - vicepreşedintele Asociaţiei Cluster-elor din România.
Plăcile sunt făcute din fibre textile combinate cu aşchii de lemn, lianţi minerali şi răşini acrilice. Toate acestea sunt amestecate şi mai apoi presate
"Aceste produse sunt biodegradabile şi au un coeficient termic foarte bun. Este un produs ecologic, are o capacitate foarte bună de termoizolare, costă foarte puţin", precizează Bogyo Mirela - managerul Cluster-ului "Textile&Fashion".
În judeţul Covasna se produc anual aproximativ 600 de tone de deşeuri textile, care de multe ori ajung să fie arse sau folosite în alte industrii.
Beneficiile unui astfel de produs sunt văzute şi de reperezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului. Ei afirmă că polistirenul care e folosit acum la izolarea termică este cancerigen şi se degradează în 400 de ani, spre deosebire de noile plăci, făcute doar materiale ecologice.
În judeţul Covasna sunt 14 fabrici de textile iar majoritatea folosesc materiale naturale precum lână, bumbac sau in.