Alin Rădună a tranşat primul porc pe când avea 25 de ani. Spune că a fost învăţat chiar de naşul lui, iar acum e vremea să-şi înveţe şi el fiul şi nepotul pentru ca tradiţia să nu se piardă.
„Acum noi pârlim porcul în mod tradiţional cu paie pentru că are alt gust şoricul, este un pic mai greu e adevărat, decât butelia, nu ai control asupra paielor dar are gustul natural şi e fraged", spune Alin Rădună.
Oamenii se mândresc că prepară produsele din porc în mod tradiţional, cum au învăţat de la bunici iar pentru condimentare folosesc doar sare, piper şi usturoi.
„Fierbem măruntaiele, ficatul, plămânii, o bucată de carne, de slănină, rinichii, totul pentru caltaboş, pentru tobă deci după ce vor fi fierte le scoatem, le punem la răcit", a spus Valerica Rădună.
Munca de tăiere şi preparare este împărţită şi fiecare membru al familiei are aportul lui: bărbaţii se ocupă de tăiere şi tranşare, femeile de pregătirea preparatelor tradiţionale iar copiii ajută şi ei cu ce pot. Şi ca să fie respectată întocmai tradiţia de la pregătirea pocului nu lipseşte paharul de ţuică închinat anului îmbelşugat care a trecut.
Reporter: Daniel Popescu / Operator: George Oltean