Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Covasna a câştigat un proiect la Ministerul Muncii pentru reabilitarea unui centru de zi destinat copiilor proveniţi din familii dezorganizate şi mamelor minore. Cu mai mult de 500.000 de lei, constructorii ar fi trebuit să mansardeze clădirea veche şi să compartimenteze spaţiile în mod generos. Din păcate, banii au întârziat să ajungă în conturile direcţiei.
Lucrările de renovare nu au început niciodată pentru că au întârziat şi autorizaţiile de construire.
"Ne aşteptăm pentru un centru mult mai mare, mult mai încăpător, unde putem să primim mai mulţi beneficiari, unde putem să primim şi mame pe care acum nu le putem găzdui chiar niciunde în judeţ", a spus Palma Farago - şef centru de zi
Cei 20 de copii care beneficiază de serviciile centrului de zi au fost mutaţi într-un spaţiu al unei grădiniţe din oraş. În aceeaşi cameră, cei mici învaţă, dorm şi mănâncă.
"Ar fi bine dacă ar fi mai mare şi mai diversificat, cu sală de mese. Când se trezesc au activităţi servesc gustarea şi pe urmă pleacă acasă", a spus Vlădăreanu Ioana - educator de specialitate
Copiii, cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani sunt aduşi la centrul de zi de la 5 dimineaţa şi sunt ţinuţi în grija educatorilor până seara.
Ministerul Muncii a anunţat că va aloca puţin peste 200.000 de lei pentru începerea lucrărilor de renovare. Din păcate, însă, constructorii au o lună la dispoziţie ca să decoperteze clădirea şi să înceapă să lucreze la mansardare. În 5 decembrie, conducerea direcţiei pentru protecţia copilului trebuie să încheie anul fiscal şi să trimită deconturile la Bucureşti.
"Este foarte rău că această sumă nu am primit-o la începutul anului, că dacă am fi avut suma respectivă precis că executantul ar fi început lucrările şi eram într-un stadiu destul de avansat deja", a declarat Vass Maria - director DGASPC Covasna.
După ce va fi renovat centrul va avea o capacitate de 40 de locuri pentru copiii neglijaţi şi 20 de locuri pentru mamele minore.