Drumul comunal 27A care duce în satul Băcel nu a fost asfaltat niciodată. Un indicator cu numele satului este singurul semn că uliţa care se desprinde din drumul naţional 11 duce către o aşezare umană. Peisajul este completat de lipsa sistemului de apă potabilă. Apa pe care o beau oamenii din fântâni are un conţinut foarte mare de nitriţi şi nitraţi.
"De la pompă bem apă. Are un gust aşa, rău!", spune un localnic.
"Nu poţi să faci cu ea o ciorbă, pentru că îţi îngălbeneşte oalele şi când o pui la fiert iese o pojghiţă de gălbeneală, aşa...fier!", spune o localnică.
De aproape cinci ani în sat nu mai există nici dispensar şi nici farmacie. Niciun medic nu este motivat să profeseze aici, pentru că nu are unde să îşi desfăşoare activitatea. Clădirea în care funcţiona odată cabinetul din sat se află într-o stare avansată de degradare. Ca să ajungă la medic, oamenii trebuie să meargă până în Chichiş.
Dispensarul funcţiona, alături de grădiniţă, în clădirea căminului cultural. Astăzi, doar preşcolarii îi mai trec pragul, deşi condiţiile în care învaţă lasă mult de dorit.
Afară, situaţia este şi mai gravă. Straşinile sunt instabile, de pe acoperiş cad ţigle, prin iarbă sunt gunoaie şi cioburi, astfel că Cei mici nu se pot juca aici.
"Programa noastră prevede să ne jucăm în aer liber. Din nefericire, acest lucru nu este posibil. În zilele însorite îmi iau frumos grupa de copii, merg la casa mea, stăm în curte", declară Carmen Marin - educatoare.
Singura investiţie pe care a făcut-o în ultima vreme Primăria pentru satul Băcel a fost pietruirea drumului plin de gropi din localitate. Autorităţile suţin că au depus mai multe proiecte însă nu au obţinut finanţare.
Satul Băcel are aproape 900 de locuitori, majoritatea de naţionalitate română. Edilii susţin că au depus proiecte pentru modernizarea infrastructurii anii trecuţi, dar nu au obţinut finanţare.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan