Cei doi condamnaţi au fost angajaţi ai Regionalei CFR Braşov, în posturi de şefi de tren. Fiecare a fost trimis în judecată şi condamnat pentru 14 fapte de luare de mită şi abuz în serviciu. Mitică Sava şi Cornel Nenicioiu au fost reţinuţi pe 10 aprilie 2014, însă au fost apoi cercetaţi şi judecaţi în stare de libertate.
"Tribunalul Braşov s-a pronunţat în astfel de două dosare, pronunţând o soluţie de condamnare, pentru fiecare inculpat, la pedeapsa rezultantă de un an şi zece luni şi doi ani pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit în comiterea infracţiunii", a precizat Cristina Ciolacu - preşedintele Secţiei Penale, Tribunalul Braşov
Instanţa i-a obligat pe cei doi şefi de tren să respecte, timp de doi ani, un plan de supraveghere. În plus, cei doi naşi trebuie să facă 60 de zile de muncă neplătită, în folosul comunităţii. CFR Călători s-a constituit iniţial parte civilă în ambele dosare, dar şi-a retras pretenţiile după ce naşii au plătit contravaloarea prejudiciului. Procurorii şi poliţiştii au început investigaţiile încă din iunie 2011. A fost nevoie de operaţiuni speciale, pentru că naşii şi-au luat măsuri de protecţie când încasau bani de la blatişti, iar puţini călători frauduloşi au fost dispuşi să colaboreze cu Poliţia.
"Munca cu investigatorii a durat aproximativ un an jumate şi a constat în introducerea în sistemul CFR a aproximativ 25 de investigatori, din care unul a lucrat efectiv în cadrul companiei", ne-a spus unul dintre anchetatorii care au lucrat sub acoperire.
Anchetatorii au destructurat reţeaua corupţiei din CFR Călători în două operaţiuni separate, prima din 2012 şi a doua din acest an. Unul din naşii condamnaţi acum a fost prins cu mită în ambele operaţiuni. Anchetatorii au fost surprinşi să constate că din reţeaua corupţiei fac parte inclusiv angajaţi CFR tată şi fiu.
"În prezent, în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov există în continuare un singur dosar, cu 150 de inculpaţi, cercetările sunt aproape de finalizare. De asemenea, procurorii noştri au întocmit 15 rechizitorii, prin care s-a dispus deja trimiterea în judecată, într-un dosar, a 32 de inculpaţi, în restul, câte un inculpat", declară procuror Alina Popescu - purtătorul de cuvânt al Tribunalului Braşov
Cuantumul mitei de la blatişti era stabilit de naşi în funcţie de rangul trenului: între 3 şi 7 lei, de la călătorii prinşi pe trenuri Regio, şi până la 20 de lei, pentru trenurile Interregio.
"Într-un an jumate de muncă cu investigatori sub acoperire, din toţi şefii şi conductorii de tren pe care aceştia au fost, aproximativ 95 la sută au acceptat şi au primit sume de bani", ne-a spus unul dintre anchetatorii care au lucrat sub acoperire.
Investigaţiile au scos la iveală faptul că mulţi ceferişti au ajuns să-şi dubleze salariul, doar din mită. În tot acest timp, în conturile CFR Călători s-au adunat pierderi de cel puţin 25 de milioane de euro pe an.
Sentinţele pronunţate de Tribunalul Braşov împotriva celor doi şefi de tren pot fi atacate cu apel în termen de zece zile de la comunicare.