Lidia Tolvai strânge gunoaiele separat de mai bine de o lună. Alături de ceilalţi locatari din blocul, are la dispoziţie un container modern. Firma de curăţenie a pus la dispoziţia oamenilor sacoşe şi găleţi pentru gunoi.
"Când aveam containere veneau foarte mulţi vecini din toate locurile, lăsau deşeurile jos că nu deschideau capacul la ghenă. Veneau oamenii străzii, se aruncau gunoaie, acum este curăţenie foarte foarte mare", spune Lidia Tolvai.
Locuitorii din Sfântu Gheorghe spun că acum oraşul este mai curat.
"Nu se face atâta murdărie şi nu se desfac pungile cu murdărie", spune o localnică.
Oraşul Sfântu Gheorghe se află printre primele trei oraşe din ţară alături de Zalău şi Ploieşti, în topul localităţilor cu cele mai bune sisteme de colectare separată şi reciclare a deşeurilor. Iar cei 56.000 de locuitori ai oraşului au la dispoziţie, încă din anul 2009, 369 de containere colorate pentru strângere hârtiei, sticlei şi plasticului.
Edilii oraşului susţin că implicarea în acest program le-a adus numai beneficii.
"Am format un birou de imagine şi de presă al primăriei, care ,să zicem aşa, în mod profesionist, a reuşit să facă această conştientizare prin toate pârghiile mass-media", a precizat Czaba Czimbalmos, administrator public.
În anul 2014, în municipiul Sfântu Gheorghe, au fost colectate şi reciclate separat aproximativ 750 de tone de deşeuri de ambalaje.
În anul 2010 şi la Braşov exista cea mai modernă firmă de selectare a deşeurilor din România. Acum însă, situaţia s-a schimbat radical. Una dintre comapaniile care se ocupau de colectarea selectivă a decis să vândă linia de sortare, în valoare de 3,4 milioane de euro, după ce a intrat în insolvenţă.
România a pus in aplicare încp din 2008 directiva europeană pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Până în 2013 ţara noastră trebuia sa recicleze un procent de 55 la suta din gunoiul menajer. Acest lucru nu se intampla insa nici acum.
reporter : Ruxandra Morar
operator : Mihai Stan