Unul dintre cele două izvoare din zona Iepure, este încadrat în categoria celor nepotabile, iar oamenii beau apă de aici de ani de zile. Unii vin chiar de două ori pe lună și își umple bidoanele. Cu toții spun că apa de munte este cea mai bună și sunt convinși că nu există risc de îmbolnăvire.
"E sănătoasă. E mai bună decât aia de la robinet că aia e vai de capul ei cum e... clocită" a spus un localnic.
"cred că e mai bună asta decât aia plată adusă de prin Ilfov. Asta e cel puțin de munte, cu straturi de argilă, e mult mai pură", e de părere un alt brașovean.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au luat probe din toate izvoarele din județ. În urma analizelor, cele mai periculoase par a fi izvoarele cele mai frecventate de localnici,precum Dârste şi Pietrele lui Solomon.
"Există posibile sau potențiale consecințe vis-a-vis de consumul unei astfel de ape poluate microbiologic, care poate afecta mai mult sau mai puțin grupuri țintă de tip copii, bătrâni, oameni bolnavi. Riscurile sunt de natură intestinală, tulburări digestive", a declarat Dorin Enache - director DSVSA Brașov
Deși vorbim de 5 izvoare cu apă nepotabilă, deocamdată nici unul nu are plăcuțe de avertizare. Și asta, pentru că nicio instituţie nu-și asumă responsabilitatea.
"În legătură cu apele de la izvor pot să spun că acestea, neavând un proprietar, neavând proprietar care să ia măsuri tehnice privind remedierea unor anumite defecțiuni, direcția de sănătate publică nu are cu cine discuta în acest sens ca să poată lua măsuri", a spus Camelia Defta - purtător de cuvânt DSP Brașov
"Nu intră în responsabilitatea primăriei, dar noi întotdeauna am dat curs solicitărilor venite de la direcția de sănătate publică", a afirmat Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Brașov
În Brașov există 10 izvoare de unde oamenii merg frecvent să ia apă. Dintre acestea, cel mai curat pare să fie izvorul de sub Tâmpa, unde analizele au ieşit cel mai bine.