Unul dintre pacienţii care a fost diagnosticat cu această boală este şi Dan Răican, din Deva, are 52 de ani, care a fost prezent la discuţiile specialiştilor. Acesta a povestit cum primele sale simptomele au început să apară în anul 2000, însă trei ani mai târziu starea lui de sănătate s-a înrăutăţit, iar problemele nu s-au oprit aici.
"Ministerul Sănătăţii decontează doar la preţul cel mai mic al medicamentului. Un tratament de Parkinson costă cam 1000 - 1500 de lei pe lună şi din aceşti bani, 200 - 300 de lei, suportă pacientul", a spus Dan Răican - pacient.
Costurile ridicate ale tratamentelor pentru boala Parkinson le confirmă şi specialiştii, mai ales că odată cu timpul apar noi metode de tratament.
"Dacă ar fi să-şi plătească din buzunar, medicaţia necesară, mai ales în stadiile avansate de boală, putem să spunem că este un tratament costisitor. În viitor ne dorim să avem tratamente care să se adreseze cauzelor şi mecanismelor bolii în aşa fel încât, controlândule să încetinim evoluţia bolii şi ideal, în cele din urmă, să o stopăm", susţine prof. dr. Ovidiu Băjenaru - preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
Preşedintele Societăţii de Neurologie din România spune că, pentru a exista o evidenţă cât mai clară în ceea ce priveşte bolnavii de Parkinson, a fost dezvoltat un Registru Naţional, care urmează să fie prezentat până la începutul anului viitor.
"Deci în momentul în care acest Registru Naţional al Societăţii de Neurologie din România, o să fie completat măcar, peste 50%, deja, statistic, o să avem o idee mult mai corectă a situaţiei acestei boli în România", a declarat prof. dr. Ovidiu Băjenaru - preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
În cadrul conferinţei desfăşurată în Poiana Braşov, medicii au vorbit în special despre metodele de diagnosticare corectă a bolii.
"Oamenii să poată să facă un diagnostic, mai rapid, mai bun şi mai corect. Nivelul de pregătire al medicilor din România este de departe peste media europeană", susţine prof. dr. Dafin Mureşanu - preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei.
În judeţul Braşov sunt diagnosticaţi cu maladia Parkinson aproape 4.000 de persoane, iar la nivel naţional sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson.