Un exemplu în acest sens este Mihai Tatu. Are în ferma sa din judeţul Covasna aproximativ 1.000 de vaci. A aflat de interesul chinezilor de a cumpăra juninci din România şi a calculat deja câte exemplare ar putea da la export.
"Oricând putem să avem disponibil între 100-200 de capete pentru export, la un preţ mediu de 1.500 de euro pe cap de animal", a spus Mihai Tatu.
Crescătorii de vaci sunt de părere că deschiderea unei noi pieţe îi va avantaja, mai ales că în ultimii ani animalele au fost vândute mai mult pe piaţa internă, iar preţul obţinut a fost mult mai mic. Cu o astfel de problemă se confruntă de ani de zile Mircea Dumitru, un alt fermier din Stupini.
"Făceam selecţie pentru noi, opream pentru noi şi restul îl dădeam unde găseam un preţ mai bun, pe plan intern. Preţurile pe intern sunt slabe, mici, nu se consumă, dar se importă mult. Cei din alte ţări produc mai ieftin ca noi şi au subvenţiile mai mari", a declarat fermierul Mircea Dumitru.
Fermierii cred că odată deschisă această piaţă, crescătorii de vaci vor începe să mărească efectivele. Potrivit acordului care se semnează astăzi, exemplarele care vor merge la export trebuie să aibă pedigree şi certificate de origine. Guvernul chinez şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra din România 500.000 de exemplare. În ţara noastră sunt, în prezent, 1.400.000 de vaci, din care 800.000, de lapte.