Festivalul Cetelor de flăcăi a început cu o paradă a grupurilor venite din toate satele din Ţara Făgăraşului. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, fiecare cu specificul său, tinerii şi bătrânii au venit la eveniment ca să cânte colindele pe care le-au moştenit de la strămoşi.
Printre grupurile de tineri i-am regăsit pe colidătorii din Poiana Mărului, zece bărbaţi şi soţiile lor. Nu au reuşit să-i convingă pe tinerii din sat să intre în ceată şi să ducă tradiţia mai departe, aşa că au scos straiele vechi din cufere, s-au costumat şi au ieşit la colindat.
"Costumul meu e vechi de 150 de ani, mai ales ia, a purtat-o mama mamei mele, a fost mireasă cu ea, a purtat-o mama când a fost mireasă. Plus eu şi acum o las la copiii mei!", a spus Niculina Adam - femeie din ceată.
În trecut, intrarea în ceata de feciori reprezenta pregătirea pentru viaţă a tinerilor flăcăi de însurat din sat. Dacă erau primiţi în grup, tinerii participau la luarea deciziilor alături de bătrâni şi puteau să îşi aleagă miresele.
"Are mai mult un rol cultual, s-au pierdut parte din semnificaţiile sociale, din spectaculozitatea obiceiului, s-au pierdut anumite elemente pentru că şi ceata este un element viu a satului, se transformă și ea", a spus etnologul Gheorghe Rosculeț
Chiar dacă astăzi tradiția nu mai are ceeaşi rânduială, tinerii continuă să o ducă mai departe. Cetele de flăcăi din Ţara Făgăraşului se află de anul trecut în patrimoniul UNESCO.
Reporter: Teodora Nicolae
Operator: Răzvan Rădache