Restaurarea cetăţii care se întinde pe şapte hectare a deschis vizitatorilor încăperi care sporesc valoarea construcţiei.
După o urcare pe 17 trepte printr-un pasaj secret se ajunge în palatul din Bastionul Turn. Aici a fost dormitorul domniţei Stanca şi este ultima încăpere amenajată din cetate deschisă vizitatorilor.
În Evul Mediu, dar mai ales în perioada regimului comunist, în subsolul cetăţii au fost încarcerate sute de persoane. De altfel, Turnul Temniţei este cel mai vizitat.
„Lumea este atrasă de ideea de teminiţă medievală. Mai târziu a fost şi temniţă comunistă, întreaga cetate a fost închisoare comunistă, iar aici a fost carecera în acest turn", a spus Elena Băjenaru - director director Cetatea Făgăraş.
Între anii 1948 şi 1962 în temniţă au fost închişi deţinuţii politic. Pe atunci se numea închisoarea politicienilor, a diplomaţilor şi a siguranţei naţionale. Peste 2.000 de oameni au fost închisşi între zidurile cetăţii în acei ani.
Anul trecut, numărul turiştilor care au vizitat cetatea s-a dublat faţă de anul precedent. Iar oaspeţii vin din toate colţurile lumii, inclusiv din Asia.
„Are o structură unică. A fost uimitor să vedem la intrare o parte a lacului îngheţată şi cealaltă parte nu. Este foarte misterios şi interesant", spune un turist japonez.
„Probabil şi acel clasament întocmit de revista Huffington Post care ne-a plasat pe locul doi ca şi recomandare turistică a contribuit destul de mult pe de o parte. Dar pe de altă parte am deschis noi spaţii expoziţionale. Am deschis spaţii expoziţionale pe întreg etajul unu al castelui, adică 24 de încăperi", a spus Elena Băjenaru - director Cetatea Făgăraş.
Preţul unui bilet de intrare la cetatea Făgăraş este de 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae