Câţiva crescători de animale din comună susţin că din 2007 şi până în prezent în conturile asociaţiei care deţine 3500 de hectare de păşuni au intrat peste cinci milioane de euro, fără ca toţi membrii asociatiei să ştie ce se întâmplă cu banii. După ce s-au revoltat, mulţi localnici au fost excluşi din asociaţie, aşa că acum merg cu animalele la păscut pe unde pot.
Fermierii spun că atunci când au început să fie acordate subvenţiile de la Uniunea Europeană au fost duşi de nas de reprezentanţii asociaţiei, care nu sunt crescători de animale, ci foşti angajaţi ai primăriei.
"Până în 2010 nu au dat nici unui crescător de animale nicio sumă de bani. Pe 2010 au hotărât să se dea 50 de euro pe cap de animal, după ce am făcut noi sesizările şi am adus la cunoştinţă la oameni, în 2011 au hotărât 70 de euro pe cap de animal", afirmă Doina Bărbătei - reclamant.
"Nu se poate, banii sunt ai asociaţiei, oamenii nu au niciun drept, cu toate că noi avem ordinul 246 prin care spunea clar, dacă nu ne dăm acceptul suntem noi îndreptăţiţi, dacă ne dăm acceptul, conducerea asociaţiei trebuie să restituie banii, toţi, către membri", declară şi Viorel Bărbătei - reclamant.
Fostul primar al localitatii susţine, însă, că asociaţia merge foarte bine şi că toţi cei aproape 400 de fermieri care fac parte din ea sunt mulţumiţi şi primesc banii în funcţie de deciziile pe care le-au luat chiar ei. Marian Pîtea afirmă că a dat cele 35.000 de hectare ale comunei în administrarea asociaţiei, ca să uşureze munca oamenilor.
"În 2010 ei au hotărât în adunarea generală să primească şi ei. Prima dată au hotărât 70 de euro şi la urmă s-au mai gândit la 100 de euro de hectar, dar banii ce au intrat în asociaţie i-a justificat conducerea asociaţiei la ultimul leu", spune Marian Pîtea - fostul primar al comunei Jibert.
Actualul primarul din Jibert susţine că a moştenit situaţia de la fosta conducere şi nu are căi legale prin care să le rezolve problemele reclamanţilor.
"Asociaţia refuză să ne pună la dispoziţie documentele privind invetiţiile şi desfăşurarea activităţii, motivând faptul că este societate de drept privat, ca nu avem dreptul de a-i controla nu ne dau socoteală", declară Iancu Boeriu - primarul comunei Jibert.
Şefii Agenţiei de Plăţi şI Intervenţie pentru Agricultură au aflat de subvenţiile care nu ajung la fermierii din Jibert.
"O anumită parte, în ultima perioadă a ajuns în conturile fermierilor. Eu doar ştiu că legislaţia europeană îi obligă ca întreaga sumă care se obţine cu titlu de subvenţie să intre în conturile fermierului, el fiind gara fianală a subvenţiilor europene", declară Dorel Stânea - director APIA Braşov.
Şefa Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Jibert nu a dorit să îşi prezinte punctul de vedere în faţa camerei. Femeia susţine că nu are nimic de ascuns şi că toată activitatea asociaţieie este legală. A fost controlată de mai multe ori de ofiţeri de la antifraudă, care nu au găsit nereguli în acordarea drepturilor pentru membrii asociaţiei. Acum între sătenii contestatari şi asociaţie sunt mai multe procese în instanţă. Situaţia de la Jibert nu este singulară.
"Unii primari au ţinut păşunile pentru ei şi pentru coaliţii lor, care au făcut câte o mică asociaţie cu câte 5,6, 10 oameni ai lor, care nu au avut numărul pe animale pe care trebuia să-l aibă", afirmă Ioan Cioacă - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Braşov.
În judeţul Braşov sunt 176.000 de hectare de fâneţe şi păşuni, folosite de crescătorii de animale. Subvenţiile pe ultimul an au insumat 111 milioane de lei, aproape 25 de milioane de euro.