Izabela Irimia a luat notă peste şapte la consursul de titularizare din acest an, însă nu a găsit nicăieri o catedră întreagă de matematică.
"Nu a fost niciun loc. Doar pe germană. Cele cu predare în limba germană. Şi asta m-a purtat de la o şedinţă la alta", a spus Izabela Irimia.
În aceeaşi situaţie se află şi Andreea, cu o medie de concurs peste opt, tot la matematică. Fracţiile de normă care i-au fost oferite de la Inspectorat erau foarte departe de Braşov, aşa că a aşteptat până în ultima clipă, sperând că va găsi măcar jumătate de normă în oraş.
"Nu merită doar pentru câteva ore să baţi o distanţă de 50 de km. Nu neapărat un post întreg, dar câteva ore ar fi esenţiale pentru un începător, măcar să încerc să intru în învăţământ", spune Andreea Mihai.
Cele mai multe posturi neocupate sunt, însă, cele de educatoare şi învăţătoare, în special cu predare în limba germană şi maghiară. Posturi vacante mai sunt încă şi pentru specializări ca: fizică, biologie, chimie sau educaţie fizică.
Singurii care au avut noroc au fost pensionarii, care s-au mulţumit şi cu fracţiuni de normă, doar ca să rămână în sistem, în satele de baştină.
În total, în judeţul Braşov, sunt 556 de posturi vacante, dintre care 332 sunt complete, iar restul, fracţiuni de normă.
"Nu toate catedrele sau posturile au fost vacante şi publicate ca titularizabile. În urma concursului din iunie, au fost ocupate doar posturile vacante şi viabile patru ani", a spus Maria Szabo - inspector general adjunct IŞJ Braşov.
Şedinţa de astăzi este a patra şedinţă pentru ocuparea posturilor vacante în şcoli şi grădiniţe. O alta va avea loc vineri, 12 septembrie.