Ca la mama acasă

Data publicării:
PRODUSE

Braşovul se poate mândri acum că are cei mai mulţi producători tradiţionali din ţară. Unul dintre ei este şi George Căţean. Pe rafturile magazinului său din Braşov se găsesc numai preparate naturale, care provin din ferma familiei. În luna august s-a gândid să depună documentaţia pentru obţinerea certificatului de producător tradiţional. La finalul lunii septembrie avea certificate nouă sortimente de brânzeturi.

"Orice producător local care produce în mod tradiţional ar trebui să aibă acest certificat. Mai ales că zona montană şi, în special Braşovul, are un potenţial destul de ridicat pentru acest segment ", spune George Căţean - producător tradiţional. 

Chiar dacă produsele tradiţionale sunt ceva mai scumpe, oamenii par dispuşi să scoată ceva mai mult din buzunare când vine vorba de sănătatea lor şi de a cumpăra produse de calitate.

"Eu îmi prepar totul în casă. Şi am venită, că fac cârnaţi, mai am nevoie de prapori ", povesteşte o braşoveancă. 

"Nici nu poţi să faci o comparaţie între aceste produse minunate şi falsurile din supermarket ",adaugă o altă braşoveancă. 

75 din cele 300 de produse atestate la nivel naţional pleacă din centrul ţării, de la Braşov. Un alt producător din zonă a dezvoltat o adevărată afacere cu preparate pe bază de peşte. Materia primă creşte în bălţile proprii, iar de procesarea cărnii, de ambalarea şi de vânzarea ei se ocupă tot producătorul.

Pentru ca produsele să fie atestate trebuie realizate doar din materii prime locale, care sa nu conţină aditivi alimentari, trebuie să aibă la bază o reţetă şi procedee tehnologice de preparare de asemenea tradiţionale.

"Cred că fiecare tânjim după gustul de acasă. Nu dorim să avem un produs cu un cost mai mic dar care să fie îmbunătăţit cu orice altceva decât ceea ce trebuie. Am încercat să păstrăm reţetele originale ", susţine Ruxandra Coc - reprezentant fermă piscicolă. 

În 2009, producătorul, care furnizează preparate în toată ţara a obţinut atestate de producător tradiţional pentru zece preparate pescăreşti.

Sunt şi judeţe care nu au niciun produs atestat tradiţional. Un exemplu este Harghita. Aici au fost depuse patru documentații: pentru două feluri de cașcaval de casă, pâine tradițională din făină de alac și pâine de casă cu cartofi. Toate au fost, însă, respinse.

"Nu erau bine fondate datele, înscrisurile, referinţele bibliografice cu referire la vechimea produsului. Produsul trebuie să demonstreze transmiterea de la o generaţie la alta şi partea asta nu era destul de concretă ", susţine  Gyorgy Erzsebet, consilier Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Harghita. 

Potrivit vechilor proceduri, în județul Harghita au fost înregistrați 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind tradiționale.

Reporter: Sorina Secelean / Operator: George Oltean 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri