Melomanii vor putea asculta muzica deosebită, din cadrul festivalului, într-un cadru care spune poveşti vechi de sute de ani. Biserica-cetate din Hărman a fost construită, în stil romanic, în secolul al 13-lea.
Dovada faptului că cistercienii au fost aici este, în primul rând, elementul romanic, adică rotunjurea bolţilor şi a ferestrelor. Turnul de vest, cu şase etaje puternice, înglobat în sistemul bisericii, este amintit încă din 1290. Acoperişul actual, cu cele patru turnuleşe este mai nou. Cetatea din jurul bisericii a fost construită treptat în secolele XV-XVI.
Când saşii din România au trecut de la catolicism la religia evanghelică, capela bisericii a devenit spaţiu de depozitat slănina.
Atunci, picturile au fost văruite şi astfel au putut fi conservate timp de 400 de ani. Sunt picturi colorate, picturi rar întâlnite în bisericile fortificate din Transilvania. Ele nu înfăţişează doar sfinţi, ci şi scene din viaţa de zi cu zi, pe care o duceau oamenii vremurilor.
Băncile din biserică nu erau aşezate întâmplător. Cele pe care stăteau bărbaţii erau orientate spre uşile edificiului, astfel încât ei să poată ieşi repede în cazul unui atac.
În biserică exista o cameră specială pentru soţii certaţi
Camera de împăciure era folosită de soţii care nu se mai înţlegeau. Aceştia erau obligaţi să stea într-o încăpere de dimensiuni reduse, dotată doar cu un pat, o masă, un singur scaun şi un singur tacâm. Astfel, cei doi soţi erau obligaţi să convieţuiască. În felul acesta au fost salvate sute de căsnicii.
În ciuda celor 47 de asedii, conduse împotriva cetăţii din Hărman, aceasta nu a fost niciodată cucerită.