În Braşov există sute de persoane care au primit amenzi şi nu le-au plătit. Unii au la activ zeci de sancţiuni primite de la poliţie, jandarmerie sau de la poliţia locală. Majoritatea dintre cei care nu au plătit sunt fie sunt oameni ai străzii, fie vânzători ambulanţi.
"De unde să păltesc? Că trăim de pe o zi pe alta", spune un vânzător amendat.
Cei care nu plătesc amenzile sunt luaţi în evidenţa finanţelor locale care au competenţa de a executa silit rău-platnicii. Dar asta numai dacă au un cont sau un bun în proprietate.
"Constatăm că nu au nici conturi, nici bunuri, îl facem insolvabil, după care întocmim un dosar şi îl trimitem la emitentul amenzii. Adică la poliţie sau la jandarmerie", spune Marian Voinescu - Şeful Direcţiei Finanţelor Locale, Braşov
Poliţia trebuie să anunţe instanţele de judecată pentru ca amenzile rău-platnicilor să fie transformate în zile de muncă în folosul comunităţii. Însă noua propunere legislativă prevede ca dosarele să nu mai treacă de la finanţe pe la poliţie, ci de la finanţe să ajungă direct la instanţă. Reprezentanţii inspectoratului de poliţie spun că aceasta este o idee care le va micşora semnificativ volumul de muncă.
"Este un volum mare de muncă pentru colegele de la compartimentul juridic, numai anul acesta au fost trimise către instanţele braşovene 4.000 de astfel de dosare", spune Liviu Naghi - purtător de cuvânt IPJ Braşov.
Autorităţile locale sunt însă de altă părere. Ele spun că legea ar trebui schimbată de la rădăcină. Şi asta pentru că probleme sunt la executarea ei.
"Ne confruntăm cu situaţia ca cei care sunt condamnaţi la muncă în folosul comunităţii să nu se prezinte, să nu-i găsim, poliţia să nu-i găsească. De exemplu, anul trecut am avut 27 de persoane condamnate la muncă în folosul comunităţii şi s-au prezentat doar 14", a precizat Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.
În Braşov, recordul de amenzi îl deţine o femeie de 36 de ani care a primit 480 de sancţiuni şi trebuie să plătească statului peste 240.000 de lei.