Locatarii unui bloc de pe strada Basarabia s-au înscris în Programul Național de reabilitare în 2012 și de atunci speră să-și termoizoleze imobilul. Pentru că majoritatea sunt pensionari, oamenii au optat pentru această variantă. Mai au de așteptat însă, pentru că nici anul acesta blocul nu se află pe lista imobilelor care vor fi izolate termic cu bani de la Guvern.
"Știu că s-au făcut măsurători, știu că s-a promis, dar de ce nu anul acesta, deocamdată nu am niciun răspuns de la Primărie", spune Isar Adrian - președinte de asociație.
Multe asociaţii de proprietari au renunţat la programul guvernamental şi au încercat să îşi facă anveloparea blocurilor pe banii proprietarilor. Însă în lipsa ajutorului de la Guvern mulţi proprietari au renunţat la termoizolare.
"Am fost înscrişi dar am renunţat din cauza preţului impus de la asociaţie, că la asociaţie ne-a cerut 4200 de lei la un apartament de trei camere şi noi nu am putut să dam banii ăştia şi am făcut cu o echipă oarescare la un preţ mai rezonabil", spune Gheorghe Popa - şef de scară.
În 2008, 2009 şi 2010 în Braşov au fost anvelopate prin programul guvernamental 97 de blocuri din cele peste 320 care depuseseră solicitare şi aveau acte întocmite. Municipalitatea nu a mai primit apoi cei 50 % din banii necesari reabilitării termice, daţi de la stat, aşa că programul s-a blocat. La sfârşitul anului Ministerul Dezvoltării a semnat contracte pentru realuarea lucrărilor de reabilitare, iar constructorii se vor apuca de treabă din primăvara. La nivelul municipiului suma este însă prea mică, doar 550.000 de lei.
"Cele 120 de cereri, toate au fost trimise şi etapizat s-au aprobat aceste trei blocuri. Au fost selecţionate de către Ministerul Dezvoltării din lista care a fost înaintată de către municipalitate şi s-a emis chiar un ordin în acest sens", spune Adina Durbacă - viceprimarul municipiului Braşov.
Asociatiile de proprietari spun ca multi dintre locatari nu au cum sa isi anvelopeze pe banii lor apartamentul si spera tot la un ajutor de la stat si de la primarie.
"Vom depune proiectele și la momentul la care vor fi finanțările vom distribui fondurile respective în zonele unde sunt necesare aceste anvelopări", spune Vasile Martin - preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, Braşov.
Programul guvernamental de anvelopare presupunea ca 50 la suta din banii pentru lucrari sa vina de la guvern, 30 la suta de la bugetul primariilor, iar 20 la suta sa fie contributia proprietarilor de apartamente.
Reporteri: Mădălina Zamfir, Ruxandra Morar
Operatori: Lucian Păculea, Dan Dascălu, Mihai Stan