Baia secuiască, o tradiţie reînviată în Covasna

Data publicării:
BAIE BELIN

În apropierea băii s-a instalat o adevărată tabără. Aproape 80 tineri din Ungaria s-au înscris ca voluntari pentru construirea băii tradiţionale din Belin. Alături de ei participă şi câteva zeci de localnici dar şi oameni din alte localităţi, care ajută zilnic cu ce pot: mâncare, materiale de construcţii şi muncă fizică.

"Sunt administratorul composesoratului Belin şi, personal, am ajutat cu cherestea, cu materiale de construcţii", voluntar.

"Mergând cu bicicleta de la o baie la cealaltă ne uitam cât de faine sunt băile astea şi cât de bune sunt şi aşa m-am alăturat mişcării", voluntar.

"Noi facem lucru de birou, ceilalţi sunt elevi, nu ne pricepem la lucruri mari, dar ne-au primit bucuroşi şi au spus că au muncă şi pentru noi", voluntar.

Baia este reamenajată pe cursul unui izvor cu apă minerală terapeutică din Belin. Zona în care se construieşte a mai primit această destinaţie în trecut când, un medic a amenajat un bazin cu apă minerală tămăduitoare.

"E foarte bună pentru stomac e de nota zece, vă spun cinstit", localnic.

"Strămoşii noştri, bătrânii, soseau aici şi aduceau cu căruţele, cu ce aveau, ciubere. Era foarte bine-venită pentru reumatism", localnic.

"Este un vis vechi al belinenilor, al sătenilor. Devine un loc, sperăm, care va fi vizitat nu numai de săteni dar şi de cei care vin din străinătate", Siko Imre - primarul comunei Belin. 

La Belin vor fi reamenajate cursul izvorului, o zonă de picnic şi câteva poteci, prin pădure; de asemenea, vor fi construite: un foişor, un vestiar, parcarea şi locuri de relaxare.

"Băile tradiţionale secuieşti sunt, de fapt, bazine din lemn, amenajate în apropierea izvoarelor cu apă minerală. În trecut, în zonă, existau nenumărate astfel de băi, majoritatea, ca aceasta, pierdute prin desişurile pădurilor", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Proiectul este coordonat de o fundaţie din Ungaria care în ultimii 15 ani a reconstruit și reabilitat peste 20 de băi tradiționale din județele Covasna și Harghita.

"De 16 ani ne ocupăm cu amenajarea izvoarelor tradiţionale. Ideea ne-a venit prin 2001. Ne-am întâlnit, la vremea respectivă, cu un bătrân care ne-a povestit despre aceste izvoare şi ne-am propus să punem la punct aceste locuri care erau folosite de localnici, ca să se bucure cât mai multă lume de ele", Herceg Ágnes, preşedintele Fundaţiei Ars Topia, Ungaria.

Acum doi ani, o baie tradiţională cu apă minerală a fost inaugurată şi în Valea Zălanului, în apropierea proprietăţii pe care o deţine aici Prinţul Charles, al Marii Britanii.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Robert Piticu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...