Cei mai mulţi dintre beneficiarii ajutorului de încălzire au venituri de până în 155 de lei, pe membru de familie.
Într-o astfel de situaţie este şi Constantin Hosu, care a mers la Direcţia de Servicii Sociale ca să vadă dacă mai poate obţine ajutorul de încălzire. Acesta speră să se încadreze în noile reguli, mai ales că şi anul trecut a beneficiat de ajutorul de la stat. Acum, se teme că venitul său ar putea fi cu doar câţiva lei mai mare decât pragul cerut de lege.
"Foarte mulţi beneficiau de ajutorul de încălzire şi poate nu meritau. Eu primesc salariul minim pe economie, plus alocaţia de la doi copii", a spus Constantin Hosu.
Doar 10% dintre cei care primeau ajutor de încălzire în urmă cu şapte ani mai sunt astăzi în evidenţele Direcţiei de Servicii Sociale. Regula care i-a făcut pe cei mai mulţi să fie descalificaţi a fost deţinerea unui autoturism.
"Cei care au autoturisme mai noi de 10 ani nu primesc acest ajutor. Pe de altă parte, în decursul timpului, pragurile au rămas aceleaşi, însă evoluţia veniturilor a fost pozitivă", a declarat Răzvan Popa, viceprimarul municipiului Braşov.
În iarna lui 2007, au fost aprobate 38.000 de cereri de ajutor de încălzire. Cei mai mulţi beneficiari sunt cei care primesc agent termic din sistemul centralizat, apoi cei care se încălzesc cu gaze naturale, iar cele mai puţine ajutoare le-au primit braşovenii care se încălzesc cu lemne.