au avut la dispozitie trei ore pentru a rezolva subiectele. Atat pentru cei din clasa a XI-a, a cat si pentru cei din clasa a XII-a, subiectele au fost asemănătoare. La primul punct au avut de analizat un text la prima vedere, la al doilea punct, elevii au scris un text argumentativ, iar la al treila, candidaţii au descris un personaj dintr-o operă literară. Cei mai mulţi dintre elevi au recunoscut că au venit la examen din curiozitate şi că nu şi-au petrecut ultimele zile cu cartea în mână.
"Primul subiect ce mi-a pus probleme, cu genul dramatic, dar în rest, am scris. Pentru astăzi mi-aş da zece, dar nu ştiu cât iau, vreo 6, 7", a spus un elev.
"Nu m-am pregătit foarte mult, pentru că a fost doar o simulare pentru a ne vedea nivelul", a spus un alt elev.
"Nu prea m-am pregătit. E aşa ca un duş rece, ca să ne trezim", a adăugat o altă elevă.
Directorii de licee speră ca aceste probe să îi ajute pe elevi să obţină rezultate mai bune.
" Anul trecut, procentul a fost de 32%, dar trebuie să vă spun un singur lucru. Elevii noştrii .. numărul sau procentul nu este suficient de relevant şi asta datorită faptului că participă mulţi absolvenţi din promoţiile anterioare", a precizat Gabriela Costea - directorl Colegiului Mircea Cristea Braşov.
Aproape 6.800 de elevi au susţinut astăzi proba de limba şi literatura română.
" Comparativ cu anul trecut, se pare că interesul elevilor pentru aceste simulări a crescut. Anul trecut am avut o prezenţă de 66,13%. Deci, este o prezenţă mult mai bună", a declarat Victor Vijoli - inspector general adjunct, ISJ Braşov.
Inspectoratul Şcolar va face controale în liceele unde rezultatele vor fi foarte slabe. Inspectorii vor încerca să găsească soluţii pentru ca până la examenul din vară elevii să fie mai bine pregătiţi. Anul trecut, la Braşov, la silmularea examenului de bacalaureat doar 34,35%
Mâine, elevi vor susţine proba de limba maternă, în timp ce miercuri este programată proba obligatorie a profilului. Rezultatele vor fi publicate în 14 martie.