Ştefania Cojocariu are 57 de ani şi până în luna octombrie a lucrat ca factor poştal la un oficiu din Sfântu Gheorghe. Pentru că postul ei a fost restructurat, femeia a cerut să fie inclusă pe lista de disponibilizări pentru ca locul ei să poată fi ocupat de alţi colegi mai tineri.
"30 de ani la poştă factor poştal prin frig, prin ploaie, prin ninsoare nu a fost aşa de uşor cu geanta în spate cu bani, cu riscuri", povesteşte Ştefania Cojocariu.
Femeia mai are doi ani şi jumătate până la pensie, astfel că, potrivit contractului colectiv de muncă ar fi trebuit să primească 25 de salarii compensatorii. Nici ea nici alţi 11 colegi nu au primit însă niciun ban, pentru că dosarele pentru indemnizaţia de şomaj le-au fost respinse.
"Singura modalitate acum de-a primi aceşti bani este de-a da în judecată atât AJOFM-ul pentru indemnizaţia de şomaj respectiv Compania Naţională Poşta Română pentru salariile compensatorii", declară Cornel Radu, lider sindicat.
Oamenii au fost sfătuiţi de angajaţii AJOFM Covasna să-şi caute un loc de muncă la alte companii, însă pentru mulţi dintre ei este greu să facă asta. Un exemplu este şi domnul Neculaie, care are 63 de ani şi 43 de ani vechime în câmpul muncii, însă de ani buni este în evidenţele medicilor cu mai multe boli. "Deja mi-a şi dat o repartiţie la o brutărie, am fost acolo. Din cauză că sunt în vârstă şi n-am calificare am fost respins", spune Neculaie Lascu.
Conducerea AJOFM Covasna susţine că nu a făcut decât să respecte prevederile legale.
"Neîndeplinindu-se condiţia pentru a deveni şomer, ne referim la articolul IV. din acest punct de vedere etapa următoare a fost de informare consiliere, să se adreseze sistemului public de pensii. Li s-au eliberat chiar şi dovezi adeveritoare în care să rezulte că nu se îndeplinesc condiţiile prevăzute de legea 76 şi cu aceste adeverinţe, cu aceste dovezi au fost îndrumaţi către Comapnia Naţională Poşta Română", a declarat Tibor Kelemen - director executiv AJOFM Covasna.
Pentru că nu au vrut să se pensioneze anticipat, foştii angajaţi au dat în judecată atât AJOFM Covasna cât şi Compania Naţională Poşta Română la începutul lunii ianuarie în speranţa că li se va face dreptate. În total din judeţul Covasna 85 de persoane s-au înscris pe lista de disponibilizări.