Atracție turistică: Canionul Tamina, în curs de amenajare

Data publicării:
CANION TAMINA

La Canionul Tamina se ajunge pe jos, pornind de la Drumul Național 1, din localitatea Timișul de Sus. Turiștii pot alege între un drum forestier și o potecă ce scurtează serpentinele acestuia. Canionul este la o altitudine de 1110 de metri și are cinci cascade, înșiruite pe o lungime de aproximativ 100 de metri.

Cea mai mare dintre cascadele Canionului Tamina are zece metri înălțime. Scările metalice instalate aici sunt în stare avansată de degradare, așa că parcurgerea canionului implică acum riscuri.

Zona Tamina este administrată de Regia Pădurilor Săcele. Regia a investit, din 2013, 300 de mii de lei in amenajarea turistică a Canionului Șapte Scări și încă aproximativ 200 de mii de lei în crearea unui complex de tiroliene în acea zonă. Anul trecut, a obținut din exploatarea turistică a celor două investiții un profit de 224 de mii de lei. Bani care se duc, în acest an, în valorificarea turistică a Canionului Tamina. Banii pentru proiectul de investitie au fost deja alocati.

"Se va stabili exact necesarul infrastructurii, pentru a se putea realiza acest obiectiv, care să permită vizitarea în condiții de siguranță a cascadei. Vorbim aici de amenajare de scări, de trasee, de structuri metalice, de zone de picnic", a spus Geczi Gellert, viceprimar Săcele.

Autoritățile din Săcele estimează costurile investiției de la Tamina la suma de 350.000 de lei. Vor ca amenajările din noua atracție turistică a Masivului Piatra Mare să fie gata până în toamna acestui an.

"Sunt sceptic în ce priveşte aglomerarea zonelor acestea naturale. Sunt şi părţi pozitive, normal, pentru că facilitează accesul unor persoane care nu pot ajunge acolo, dar atât timp cât se ţine curat, este foarte bine", spune un turist.

"E bine că sunt amenajate, da, deci e în regulă, în privinţa asta acum cinci ani am fost şi nu era amenajat aşa, deci e o îmbunătăţire", spune alt turist.

Canionul Tamina este o adevărată atracție și pentru amatorii de escaladă sportivă. Pe patru din pereții de stâncă de acolo sunt amenajate nu mai puțin de 71 de trasee de escaladă, cu grade de dificultate potrivite pentru alpiniștii experimentați.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri