Ambrozia este denumită şi otrava zeilor, pentru că are un puternic efect alergenic. Planta are flori în perioada iulie-septembrie, iar unii o ştiu drept iarba pârloagelor, pentru că se găseşte pe toate câmpurile şi pe marginea drumurilor. Ca să evite orice pericol, mai ales că este plin sezon estival, autorităţile locale au convocat primarii din judeţ ca să le explice cum să stârpească această plantă.
Ambrozia nu este recunoscută, oficial în România, ca plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde e combătută de autorităţi. Reprezentanţii Agenţiei pentru Mediu spun că planta poate fi combătută prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din grădini sau a erbicidării cu substanţe specifice.
Deşi autorităţile sunt în alertă, oamenii de la sate care cunosc bine plantele nu se tem de astfel de alergii şi susţin că nu prea s-au confruntat cu astfel de probleme. Turiştii în schimb, vin la munte pregătiţi cu pastile pentru alergii.
Ambrosia este o plantă anuală, perenă, care creşte în grădini, în culturile de cereale şi de floarea soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină.